Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Június 20. 04:00, szombat | Bulvár
Forrás: MTI

Felboncolták a világ legidősebb ismert kutyamúmiáját

Felboncolták a világ legidősebb ismert kutyamúmiáját

Jakutföldi tudósok felboncolták a világ legidősebb ismert kutyamúmiáját.

A kutya tetemét, amelyet teljes épségben őrzött meg az örökké fagyott talaj, a permafroszt, 2011-ben fedezte fel két jakutföldi amatőr paleontológus, Jurij és Igor Gorohov a szülőfalujuktól, Tumattól 42 kilométerre lévő lelőhelyen, a Sziallah-folyó partján. A település tiszteletére az eb a tumati kutya nevet kapta - olvasható a The Siberian Times angol nyelvű orosz napilap online kiadásában.

Az elmúlt négy évben számtalan orosz és külföldi kutató, köztük belga, kanadai és német szakértő vizsgálta meg a kutyamúmiát, most pedig a jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetem orvosi karának tudósai preparálták a tetemet. A preparálás eredményeit ismertetve Darima Garmajeva professzor elmondta, mindenekelőtt azt szerették volna meghatározni, hogy milyen állapotban vannak a szövetek.

"Nem csupán a csontváz maradt fenn teljes épségben, ami önmagában is egyedülállónak számít, de nem találtuk a halál után rendre bekövetkező szövetbomlás jeleit sem. Megőrződtek az állat belső szervei, így a szíve, tüdeje, mája, emésztőrendszere" - emelte ki Darima Garmajeva.

A vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy egy három hónapos nőstény kölyökkutyáról van szó, amely 12 450 évvel ezelőtt pusztult el, vélhetően földcsuszamlás következtében. Halálának körülményeire két apró, egy-egy centiméteres gallydarabka utal, amelyet az állat gyomrában találtak. A feltételezések szerint a kölyökkutya, amelyet elsodort a földcsuszamlás, a növényekbe próbált szájával megkapaszkodni.

Mietje Germonpre professzor, a Belga Királyi Természettudományi Intézet paleontológusa szerint a tumati kutya a korai domesztikált állatok közé tartozott, amelyeket Közép-Ázsiában háziasítottak, majd követték gazdáikat az amerikai kontinensre. Mint a belga tudós kiemelte, a lelet révén többet tudhatnak meg arról, miként háziasították a kutyákat távoli őseink.

"Két elmélet létezik: az egyik szerint a kutyák kezdetben a települések környékén ólálkodtak, és hulladékkal táplálkoztak, míg lassacskán hozzászoktak az emberhez. A másik elmélet szerint, és ez a valószínűbb, az ember kezdeményezte a kapcsolatot, otthonaikba fogadta a kölyökkutyákat, és nevelgette, szelídítette meg az állatokat" - fejtegette Mietje Germonpre.

A kutyamúmia vizsgálata ősszel folytatódik, amikor szövetmintákat, valamint az állat gyomortartalmát Japánba, a Tohoku Egyetemre küldik el elemzésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.