Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Augusztus 20. 10:07, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ez várható 20-án - ünnepi program részletesen

Ez várható 20-án - ünnepi program részletesen

A központi ünnepségek a fővárosban reggel fél kilenckor kezdődnek a Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország nemzeti lobogóját, majd a több évtizedes hagyomány folytatásként tisztté avatják az újonnan végzett honvédtisztjelölteket. Az eseményen beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter, az eskütétel után pedig Áder János államfő elsőként köszönti ünnepi beszédével őket.

Délelőtt 11 órakor a Parlament kupolatermében a köztársasági elnök átadja az állami kitüntetéseket, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, középkeresztjét a csillaggal és középkeresztjét. A ceremónián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is.

Ugyancsak az Országházban adja majd át a Külhoni magyarságért díjakat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtt. A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti majd, a szentbeszédet pedig Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondja.

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárul, amely a Szent István tér-Zrínyi utca-Október 6. utca-József Attila utca-Széchenyi tér-Zrínyi utcán haladva tér vissza a bazilika előtti térre.

Este hét órától a Puskás Ferenc Stadionban, a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon tartják Magyarország londoni olimpikonjainak hivatalos állami köszöntését. A hat éve elhunyt Gyulai István egykori sportriporterről, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) volt főtitkáráról elnevezett rendezvény - amelynek a mottója az idén: Ünnepelj a győztesekkel! - délután két órakor kezdődik. A belépés díjtalan, de jegyhez kötött.

A nemzeti ünnep alkalmából vasárnap és hétfőn mindemellett koncertekkel, légi és vízi parádéval, néptáncelőadásokkal, továbbá különböző családi programokkal várják a látogatókat Budapesten. Vasárnap délben nyílik meg például a Magyar ízek utcája az Erzsébet híd budai hídfője és a Bem tér között, hétfő délelőtt a Duna felett és a folyón vízi és légi parádé lesz látható, a Parlamentben délután egytől este nyolc óráig nyílt napot tartanak, a tűzijátékot pedig szokás szerint este kilenc órától tekinthetik meg az érdeklődők.

A vidéki városokban is szinte mindenhol megünneplik augusztus 20-át. Debrecen polgármestere, Kósa Lajos Szent István király domborművének megkoszorúzásánál mond beszédet a hajdú-bihari megyeszékhelyen. Szeged első embere, Botka László a Széchenyi téri Szent István-szobornál tartja majd ünnepi szónoklatát.

Szombathelyen az egyházmegye Szent István-napi ünnepsége keretében Veres András megyés püspök mutat be reggel szentmisét a Szent Kereszt-templomban, délelőtt pedig az országzászló-avatást követően beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Karcagon mond köszöntőt a Szent István-napi ökumenikus ünnepségen.
Miskolcon 9 órakor ökumenikus istentiszteletet tartanak a Kossuth utcai református templomban, majd 10 órától ünnepi programok lesznek a Szent István téren, beszédet mond Demeter Ervin kormánymegbízott.

Hódmezővásárhelyen, az önkormányzat augusztus 20-i ünnepségén Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár tart beszédet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár