Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ez nem volt SZÉP: kiakadtak a vendéglátósok a cafeteria adónövelése miatt

Ez nem volt SZÉP: kiakadtak a vendéglátósok a cafeteria adónövelése miatt

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a cafetéria adóterhének növelésével visszaeshet a belföldi turizmus, ami jelentősen ronthatja a hazai szállodaipar teljesítményét, foglalkoztatási pozícióját. A szervezet ezért azt javasolja, hogy a SZÉP kártya adóterhét ne növeljék.

Az MSZÉSZ pénteki közleménye szerint 'megdöbbenve, s várható következményeit illetően aggodalommal' fogadta azt a bejelentést, hogy a cafetéria jelenleg 30,94 százalékos adóterhelése 2013. január 1-jével 51,17 százalékra emelkedik.

A munkáltatók az intézkedés következtében - a cafetéria adójának 2011. január 1-jével történt megemeléséhez hasonlóan - várhatóan csökkenteni fogják ennek a béren kívüli juttatásnak az arányát, vagy az adótöbbletet a dolgozókra hárítják, ami erősen visszavetheti a 2012-ben bevezetett SZÉP-kártyák forgalmát, és különösen azok kereskedelmi szálláshelyeken történő felhasználását - hívja fel a figyelmet a szövetség. Emiatt visszaeshet a belföldi turizmus, ami a válságból való kilábalás első jeleit éppen 2012-ben mutató hazai szállodaipar teljesítményét és munkaerő-foglalkoztatási pozícióját jelentősen ronthatja.
A KSH adatai szerint Magyarországon idén az első nyolc hónapban a 11 millió 262 ezer szállodai vendégéjszakából 4 millió 856 ezret – az összes 43,1 százalékát – magyar vendégek töltötték el a szállodákban. Ebből 470 ezret Budapesten, tehát a vidéki szállodák szempontjából különösen fontos belföldi kereslet 90,3 százaléka a fővároson kívüli hotelekben jelent meg - hívja fel a döntéshozók figyelmét az MSZÉSZ.

A szervezet hangsúlyozza továbbá hogy a magyarországi szállodákban a hazai vendégek 2 milliárd 289 millió forintot Üdülési Csekkel (ÜCS), 4 milliárd 976 millió forintot pedig SZÉP-kártyával fizettek a KSH első nyolc havi adatai szerint.

Az ÜCS-vel és a SZÉP kártyával kifizetett összesen 7 milliárd 276 millió forint mintegy 91 százaléka, azaz 6 milliárd 600 millió forint pedig a vidéki – főleg magyar tulajdonban levő – szállodákban realizálódott. Ez az összeg a vidéki szállodák – idén január-augusztus közötti – körülbelül 28 milliárd forint belföldi vendégek által fizetett szobaár-bevételének mintegy 23,6 százalékát teszi ki. Sok olyan – elsősorban wellness – szálloda van, amelyeknek az esetében az ÜCS+SZÉP kártya forgalom szoba árbevételük 50-70 százalékát is eléri, meghaladja.

Az NGM honlapján közzétett adatok szerint a SZÉP-kártya tulajdonosok száma augusztus végén meghaladta a 730 ezret. A SZÉP-kártyák három zsebébe összesen 56 milliárd 464 millió forintot töltöttek fel: a szállásadás alszámlára az összeg 26,9, a vendéglátás alszámlára 58, a szabadidő alszámlára 15,1 százalékát.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be az újabb, 367 milliárd forintos jövő évi költségvetési kiigazítást, amelynek egyik eleme a béren kívül juttatásoknál az egészségügyi hozzájárulási adótétel kulcsának 10 százalékról 27 százalékra emelése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során