Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 28. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Erre figyeljen, ha szabad vízi fürdőzésre készül!

Erre figyeljen, ha szabad vízi fürdőzésre készül!

A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok környékének látogatása, amelyek különösen népszerűek az iskolai szünidőt aktív pihenéssel töltő fiatalok körében. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a felüdülés ezen formái számos veszély forrásai is lehetnek.

A vízi balesetek megelőzésére az alábbiakban fordítsanak figyelmet:

A fürdés tilalmát, vagy az egyéb veszélyes fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a bányatavak, a hirtelen változó vízmélység és hőfok miatt.

A szabad vizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken több helyen is megengedett a fürdőzés. Vannak azonban olyan helyek, ahol tiltják a fürdőzést, amelyet táblával jeleznek. Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, ugyanis a víz alatti nem látható tárgyak, így például faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést okozhatnak. Különösen vigyázni kell az erős sodrású folyókban, ahol gyakoriak az örvényképződések, hiszen ezek még a jó úszókra is veszélyt jelentenek.

Mindezeket összefoglalva a rendőrség kéri, hogy inkább a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyeket, ismert szabad strandokat vegyék igénybe, még akkor is, ha ez esetleg több utazást igényel majd. A szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők megszokott vízhőmérsékletétől, a hőségtől felhevült testtel történő vízbe ugrás különösen veszélyes ezért kerüljék, mert megterheli a szervezetet, izomgörcsöt okozhat, sőt akár vízbe fulladáshoz is vezethet.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

Vízi eszközök használatának veszélyei

Fontos, hogy a vízen tartózkodásnál (fürdőzés és vízi járművel történő közlekedésnél) tartsák be a szabályokat. A vízi sporteszközök, valamint egyéb úszó eszközök, csónak használatánál el kell kerülni a kijelölt fürdőző helyeket. A fürdőzőket tilos zavarni. A vízi járművek, eszközök bérbevétele előtt a bérlőnek nyilatkoznia kell arról, hogy tud-e úszni. Azok, akik nem tudnak, mindig vegyenek fel mentőmellényt. A bérbe vett vízi eszközön mentőmellény, vagy mentőpatkó elhelyezése kötelező, valamint a parttól csak 50-100 méteren belül használható. A vízi járműről vízbe ugrani tilos!

Viharjelzés

Kötelező a fürdőzőknek, a vízi eszközöket használóknak és a csónakban horgászóknak a viharjelzés folyamatos figyelemmel kísérése.

Az I. fokú viharjelzés (figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására) - percenként 45-ször felvillanó sárga fényjelzés - esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni!

A II. fokú viharjelzés (figyelmeztetés a fenyegető veszélyre) - percenként 90-szer felvillanó sárga fényjelzés - esetén fürödni tilos!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.