Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Április 06. 09:22, szerda | Helyi
Forrás: InfóCegléd

Engedjük be a tavaszt a kertbe!

Engedjük be a tavaszt a kertbe!

A zord tél elmúltával az első tavaszi napsugarak csalogatnak ki a kertbe. A hólepte kopár udvarok végre megtelnek színnel és élettel. A természet látványos ébredése a lelkes kertészkedőket is tettekre sarkalja. A tavaszi virágzó fák so

 A Magnólia a tavasz egyik legszebb virágzó fája. Különleges liliom formájú virágai már messziről virítanak kertünkben.

Nincs a fáknak, bokroknak még egy olyan csoportja, amelyek annyira kedveltek lennének a kertben, vagy amelyek nagyobb és több virágot hoznának, mint a magnoliák.” Írta  WILSON a nagy növénygyűjtő.

Magyarországra a XVIII. század végén kerültek be az első példányok. Ma már sok fajtával találkozhatunk ,fehér, rózsaszín, ciklámen, sötétpiros, sárga virágokkal,  sőt az örökzöld változat is kapható a kertészetekben. A hazai kertekben a Magnolia x soulangeana a legelterjedtebb.

A magnoliák a humuszban gazdag, mészmentes, savanyú talajt kedvelik, ezért célszerű a kertészetekben kapható savanyú virágföldbe ültetni, majd a tövét évről-évre fenyőtűavarral letakarni. A növény magvetéssel vagy nyári zölddugványozással szaporítható. A Magnóliák gyökérzete húsos, ezért nehezen tűrik az átültetést. A földre lelógó ágaik időnként meggyökeresednek, és ezekről tőosztással könnyen, házilag is szaporíthatjuk őket. A virágzó fa szirmait április-május hónapban bontja ki.

Külföldi tudósok nemrég egy 17 millió éves Magnólia fosszilist találtak Kansasban. Érdekessége még, hogy mivel a Magnólia fák megjelenésekor még nem voltak méhek, ennek a növénynek a beporzását a mai napig bogarak végzik. Ehhez igazodva termőleveleik a megszokottnál durvábbak, nehogy a táplálkozó bogarak megsértsék őket.

A tavaszi kert másik ékessége a tulipánfa, melyet gyakran összekevernek a liliomfával. A fent ismertetett liliomfa tulipánhoz hasonló virágai okozhatják a tévedést. Bár mindketten a liliomfélék családjába tartoznak, egymástól mégis igen eltérő növényekről van szó. 

A tulipánfa 30-40 méter magasra is megnő. Amerikából származik, nevét lúdtalp alakú leveleiről, és tulipán alakú, apró virágáról kapta. Virágai júniusban, a teljes kilombosodás után nyílnak ki és sárga színűek. A virágok közelről igen szépek lennének, mivel azonban a teljes kilombosodás után júniusban nyílnak, fenn a koronában alig lehet őket észrevenni. Virágzásuk május végétől június végéig tart. A tulipánfa is igen érzékeny az átültetésre, ezért vásárlás esetén lehetőség szerint konténeres növényeket válasszunk. Ez a nagy árnyékot adó, gyorsan növő díszfa előnyben részesíti a mély rétegű, termékeny, nedves talajokat, de átlagos kerti viszonyok között is jól fejlődnek. Aranysárga levelei ősszel is lenyűgöző látványt nyújtanak.

A virágzó kerti díszfák és cserjék sorából nem hiányozhatnak a Rhododendronok sem.
A Rhododendronnak rengetek fajtája él a világon különböző földrészeken. Ez a szép mediterrán cserje az erikafélék családjába tartozik, páratlan színvilága a kertek királynőjévé teszi őket. Ha egy kis odafigyeléssel és gondoskodással a megfelelő körülményeket biztosítjuk a növénynek, színpompás és illatos virágokkal hálálja meg a törődést. A Rhododendonoknak, vagy más néven havas szépének létezik télálló, és a hideget nem tűrő fajtája is. Amennyiben olyan cserjét választunk, amelyik nem bírja a kemény telet, azt a növényt egy nagyobb dézsába, vagy virágtartóba ültetve egy védett helyen átteleltethetjük. A Rhododendron kizárólag speciális savanyú virágföldbe, vagy rhododendron földbe ültethető, amely már minden nagyobb kertészetben kapható.

A nyáron bő öntözést igénylő növény nem kedveli az erős napsütést, ezért számára ajánlott a kertben egy árnyékos helyet választani. Ültetés során érdemes neki kellő helyet hagyni, hiszen idősebb korában akár több méter magasra is megnőhet. Öntözése mészmentes, lehetőség szerint lágy esővizet igényel. Az elnyílt virágokat mindig vágjuk vagy törjük le a növényről, mert ellenkező esetben nem fog új virágot hozni. Ne vágjuk vissza a Rhododendron hajtásait, mert akkor szintén nem hoz virágot a következő évben. A Rhododendron virágzási ideje fajtától függ, van olyan, ami tavasszal április végén nyílik és van, ami csak május júniusban kezd virágozni. Ez az igényes növény dús, buja színpompás virágokkal viszonozza a megfelelő gondoskodást.

Ezek a különleges és csodálatos növények már itthon is megvásárolhatóak. Kertészeti körutunk során az albertirsai Lisianthus Kertészeti Árudában jártunk, ahol a virágzó díszfák és cserjék csodás választékában gyönyörködhettünk.

www.lisianthus.hu

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció