Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elvárt béremelés: kik kerültek a vesztes oldalra?

Elvárt béremelés: kik kerültek a vesztes oldalra?

Az adóhivatal adatai szerint júliusban mintegy 170 ezer cég vette igénybe az elvárt béremelés után járó szociális hozzájárulási kedvezményt, további 25 ezer vállalkozás pedig más kedvezménnyel együtt tette ezt - írja a Napi Gazdaság.

Eddig több mint 1 millió munkavállaló estében töltötték ki a bérkompenzációra vonatkozó blokkot a bevallásokban, ami azt jelzi, hogy a kihasználás 66 százalékát éri el a kompenzáció, noha a Nemzetgazdasági tárca 90 százalékos aránnyal számol. Az idei évi teljes kompenzációra a közigazgatási tárca 85 milliárd forintot különített el, ami elégségesnek tűnik.

A KSH legutóbbi jelentése szerint 2012. június−augusztusban a foglalkoztatottak száma összesen 3,91 millió volt, ezen belül az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában (a közfoglalkoztatottakkal együtt) és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 2,66 millióan álltak alkalmazásban. A bérkompenzációban érintettek 1,25 milliós létszáma a cégen belüli teljes érintett dolgozói kör elvárt emelését mutatja, és így a bérkompenzáció 66 százalékos teljesülését jelzi (bár Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár egy májusi nyilatkozata szerint a foglalkoztatottak 75 százalékánál ez megtörtént február végéig).

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azonban ehhez hozzá kell számolni azokat, akiknél csak a kötelező minimálbért és a garantált bérminimumot adták meg, illetve azokat a munkaadókat, akiknél a munkavállalók kétharmadánál hajtották végre az elvárt emelést. Utóbbiak hatását is figyelembe véve szeptemberre az elvárt emelés 90 százalékával számolhatunk, amit a Nemzeti Munkaügyi Hivatal reprezentatív mintán alapuló adatfelvétele is megerősít − közölte a Napi Gazdasággal a tárca.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.