Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Február 15. 19:29, kedd | Helyi önkormányzati

Elfogadták a város költségvetését

Elfogadták a város költségvetését

A mai Képviselő-testületi ülésen született döntés a város idei évi költségvetéséről. A grémium a költségvetés elfogadása mellett több, döntést igénylő napirendi pontban is egyeztetett.

(Fotó: Szokolai Attila)

Megválasztották a 2022. évi országgyűlési képviselők általános választásának előkészítése kapcsán; a választókerületi választási bizottságok tagjait Dr. Gyarmati Katalin, Farkasné Dr. Piroska Emőke és Rajta László személyében. Póttagoknak Tűri Lászlót és Volter Etelkát választották. 10 település tartozik a választókörzethez, hangzott el az ülésen. A Pest Megye 12. számú OEVI vezetője, Dr. Diósgyőri Gitta címzetes főjegyző ülésen elhangzott tájékoztatása szerint 9 jelölőszervezet jelentkezett ajánlóívekért, ebből eddig 3 párt hozta vissza a szükséges 500 ajánlást.

Meghosszabbították a Z+R Consulting Kft. megbízási szerződését. A gazdasági társaság főbb feladati közé tartozik többek között az önkormányzat és polgármester felé nyújtott fejlesztési tanácsadás és folyamatos támogatás, gazdaságfejlesztési, innovációs és műszaki területeken, kiemelten a település fejlesztés és település üzemeltetés kapcsán.

Hosszas tárgyalások után elfogadták a város idei évi költségvetését. Dr. Csáky András polgármester megköszönte a Pénzügyi Iroda munkáját. A költségvetés főösszege 14 milliárd ft, hangzott el az ülésen, több, mint az egy évvel korábbi főösszeg. Ennek oka, hogy múlt év december 30-án egyedi kormányhatározat révén a sportcsarnok építéséhez kapott a város 1.8 milliárd forintot. A polgármester szólt arról is: jelenleg úgy tűnik, idén nem részesül az önkormányzat az iparűzési adó kisesésével kapcsolatban állami kompenzációban. A polgármester elmondta, hogy beruházást megrendelni fedezet nélkül nem lehet. Mint mondta: amikor a költségeket tervezik, a folyamatban levő pályázatok lefutását is figyelembe kell venniük.

A beruházások között olyan tételek szerepelnek, mint önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztése, játszóeszközök bővítése és játszótereken kerítés építése, futókör kialakítása, vagy ivóvízhálózat kiépítése az Öregszőlőben. Felújítási feladatok közé a helyi piac fejlesztése, út és járda felújítások, külterületi helyi közutak fejlesztése kapott helyet. De több, önkormányzati határozatban döntöttek utak és járdák állagmegóvásáról, csapadékvizes munkálatokról, járdaépítésekről és egyéb felújításokról is. Folytatódik a Gál József Sportcsarnok bővítése és felújítása, és a tervek szerint a Ceglédi Termálfürdő is új medencét kap.

Dr. Ferenczi Norbert frakcióvezető (Fidesz) elmondta: a felhalmozási kiadások 5 milliárd forintra rúgnak, ebből 500 milliót priorizáltak, amire a munkálatoknak időben való végrehajtása miatt is szükség volt. Szót ejtett a tavalyi, az iparűzési adó miatti 388 millió forintos állami kompenzációról.

Az ülésen elhangzott: az idei szolidaritási hozzájárulás 120 millió forint lesz a városnak.

Fehér István frakcióvezető (Czigle) nehezményezte, hogy a kormány elvonta az önkormányzatoktól az iparűzési adó felét. Mint fogalmazott: ha ez az összeg rendelkezésre állna, az elköltésen vitatkoznának, nem pedig azon, hogy mire mi menjen. Az adóbevételek pedig lényegesen kevesebbek, mint ami a várost megilletné az elvonások miatt.

Több bizottság által kiírt pályázati keretek felhasználásáról szóló beszámolót hagytak jóvá a képviselők ma délelőtt.

Módosították a járdák építésének és felújításának támogatásáról szóló rendeletet. A jövőben a lakosság számára nyújtható támogatás mértéke a jelenlegi bruttó 5000 Ft/négyzetméter helyett bruttó 7500 Ft/négyzetméter áll majd a kérelmezők rendelkezésére.

Ingyenes használatba adja a város a Ceglédi Tankerületi Központ részére gimnáziumi nevelés-oktatás céljára a Kőrösi úti Óvodának jelenleg helyez adó ingatlant a Kossuth Lajos Gimnázium felújításának időtartamára. Az önkormányzati tulajdonú, és jelenleg a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Óvoda intézményegységeként működő ingatlan az új építésű Eötvös téri egyházi óvoda megnyitásával (ami nyár végén várható) visszakerül az önkormányzat birtokába és használatába az ingatlan. A gimnázium ebben az épületben - megfelelő átalakítás, úgy mint konyha, vizesblokk után - két osztályt tudna elhelyezni. A Kossuth Művelődési Központ B épülete szintén két osztályt tudna befogadni egy megállapodás keretén belül. Így négy kisgimnazista osztály és tanáraik belvárosi ingatlanokban tanulhatnak a gimnázium felújításának befejezéséig.

Pályázik a város az Ovi-Sport Programra. Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány idén is meghirdette pályázatát "Nemzeti Ovi-Sport Program" címen. A Programmal a pályázóknak lehetőségük nyílik arra, hogy kifejezetten az óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű sportlétesítményben szakszerű oktatás keretében biztosítsák a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást, ezáltal a mozgáskultúrájuk fejlesztését. A tavalyi évben ugyanezen pályázati konstrukcióban épült sportpálya a Lövész utcai Óvodában.

Nem szavazta meg a grémium a Czigle frakció előterjesztését automata öntözőrendszerek kialakítása tárgyában. Az előterjesztők (László Ágnes, Fehér István, Magyar Károly, Földi Áron és Dr. Czinege Imre) javasolták az újonnan létesített virágos és cserjés zöldterületeken az automata öntözőrendszer tervezését és kiépítését, ahol ez még nem történt meg. A napirendi pontot végül többség hiányában nem szavazták meg.

Több ingatlan értékesítési kérdés is a képviselők elé került a mai ülésen.

Döntöttek a képviselők és bizottsági tagok 2022. évi tiszteletdíjáról is. Ennek értelmében a képviselő havi tiszteletdíja 157.000.- Ft, a bizottsági elnök havi tiszteletdíja - más bizottsági tagság esetén is - 140.000.- Ft, míg a bizottsági tag havi tiszteletdíja - több bizottsági tagság esetén is - 70.000.- Ft.

Módosult a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet. A jövőben a rászoruló családokat nagymértékben megterhelő, ugyanakkor a látássegítéshez elkerülhetetlen kiadások könnyítése érdekében 45000 Ft-ra emelik a támogatás összegét.

Ingyenes vagyonkezelésbe adja a Hit Gyülekezete részére Cegléd Város Önkormányzata az Örkényi Úti Általános Iskola melletti két ingatlant oktatási, nevelési célokra.

Az önkormányzat támogatja - önként vállalt feladatként - a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete által végzett Utcai Gondozó Szolgálat szolgáltatás ellátását 2022. évben 648.000,-Ft összegben.

Zárt ülésen tettek javaslatot a képviselők a Gubody Ferenc-díjra.

A Képviselő-testületi ülés döntéseiről bővebben a www. cegled.hu weboldalon tájékozódhat.

Forrás: cegled.hu

Fotó: Szokolai Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.