Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 12. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elfogadta a Kormány a Nagybani Piacon folytatott ellenőrzésekről szóló jelentést

Elfogadta a Kormány a Nagybani Piacon folytatott ellenőrzésekről szóló jelentést

A Kormány a 2013. január 9-i ülésen elfogadta a Budapesti Nagybani Piacon folytatott ellenőrzésekről szóló jelentést, amelynek célja a tavalyi év során a Budapesti Nagybani Piacon és egy vecsési telephelyen lezajlott helyszíni vizsgálatok eredményinek bemutatása, továbbá ezek összegzése által a jövőbeni lehetséges kormányzati intézkedések felmérése.

Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának koordinációjában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatósága, a NAV Közép-magyarországi Regionális Adóigazgatósága, a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága és a Készenléti Rendőrség 2012 őszi-téli időszakában a Budapesti Nagybani Piacon 3, a Dorozsmai Nagybani Piacon 1, a nagybani piacokon árusító meghatározott cégek telephelyein pedig 2 átfogó vizsgálatot folytatott le, amelyek kiegészültek a NAV által 2012. augusztusának végén lefolytatott egyhetes ellenőrzéssel.

A jelentés időrendi sorrendben részletesen bemutatja a helyszíni vizsgálatokat és azok eredményeit. Ezzel összefüggésben a jelentés kitér arra, hogy a Budapesti Nagybani Piacon lezajlott három vizsgálat eredményének hatására nyilvánvalóvá vált, hogy a rajtaütésszerű ellenőrzések hatására a jogsértően árusítók elkövetési helyeiket áttették a Budapesti Nagybani Piacot körülvevő területekre; másrészt a folyamatos sajtónyilvánosságot kapott akciók hatására megnövekedett azon bejelentések száma, amelyek Budapest vonzáskörzetében található lerakodóhelyek feltárását célozták; harmadrészt pedig már az ellenőrzésék megkezdése során is egyértelmű célkitűzés volt egy átfogóbb, és hosszabb ideig tartó vizsgálat, hogy a tervezett rend valóban megvalósulhasson.

A jelentés összegzése alapján megállapítható, hogy egyértelműen sikeresek voltak a lefolytatott akciók, hiszen több mint 500 tonna eredet megjelölés nélküli vagy hibás megjelölésű zöldség-gyümölcs szállítmány került lefoglalásra és megsemmisítésre és ezek miatt közel 25 millió forint összegű élelmiszer-ellenőrzési bírság került kiszabásra.

Az eredményekre tekintettel a jelentésben megfogalmazásra kerültek azon jövőbeni intézkedési lehetőségek, amelyek feltétlenül elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kormány általános célkitűzésével összhangban valóban rend legyen a budapesti és vidéki nagybani piacokon. Így szükséges a Budapesti Nagybani Piac bérleti szerződéseinek felülvizsgálata, a kereskedők telephelyeinek ellenőrzése, valamint szükséges az őstermelőkre vonatkozó jogszabályok felülvizsgálta.

Budai Gyula államtitkár a jelentésben megállapított jövőbeni elvárások alapján továbbra is elkötelezett a jogszerű zöldség-gyümölcs árusítás iránt, ezért első lépésként a társhatóságok közreműködésével már januárban folytatódni fognak a nagybani piacok helyszíni ellenőrzései.

Címkék: Kormány-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: