Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Június 05. 10:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Elemzők 3 százalékot meghaladó növekedést várnak az idén

Elemzők 3 százalékot meghaladó növekedést várnak az idén

Az idei év egészében is 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedést várnak az MTI által megkérdezett banki elemzők, miután az első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt a GDP a statisztikai hivatal adatai szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az ipar és a szolgáltatások húzták a gazdaságot az első negyedévben, ez a két szektor összesen 3,1 százalékponttal részesedett a 3,5 százalékos bővülésből a termelési oldalon.

Kifejtette, hogy a havi adatok alapján az ipar jól teljesített, de azt is látni lehet, hogy a szolgáltatások iránt élénkült a kereslet. A felhasználási oldalon pedig a nettó export volt a növekedés motorja. A beruházásoknál bekövetkezett csökkenés visszafogta a GDP növekedését, a háztartások fogyasztása viszont pozitívan járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez az első negyedévben.

A friss adatok alapján a K&H Bank vezető elemzője továbbra is a 3 százalékot kicsit meghaladó bővülést vár az idén.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: pozitív meglepetés volt a külkereskedelem látványos hozzájárulása a növekedéshez. A kivitelen belül különösen erős volt a szolgáltatás-export dinamikája, amiben véleménye szerint szerepet játszhatott az utóbbi időben Magyarországra települt szolgáltatóközpontok teljesítménye is.

A mezőgazdaság az első negyedévben lefelé húzta a növekedést, azonban az év folyamán - az időjárástól is függően - még változhat a szektor teljesítménye, így akár pozitívan járulhat hozzá az éves GDP alakulásához - vélekedett.

Elmondta, a lakossági fogyasztás meglódulása még nem érzékelhető, a kiskereskedelmi forgalmat részben az online pénztárgépek bevezetése okozta "fehéredés" húzza, ám az elemző véleménye szerint a devizahitelek elszámolásának hatása a következő hónapokban már látszani fog.

Suppan Gergely az ipari termelésben sem számít lassulásra a második félévben, és várakozása szerint a beruházások szintén nőhetnek éves szinten az első negyedévi visszaesés ellenére. Megjegyezte, hogy még folyamatban vannak olyan nagy beruházások, amelyek később pozitívan járulhatnak hozzá a beruházási adathoz, ilyen például a Széll Kálmán tér felújítása vagy a budai fonódó villamos projekt, továbbá az út- és vasútépítések. A növekedési hitelprogram kiterjesztése pedig élénkítheti a kkv szektor beruházásait.

Az elemző éves szinten 3,3 százalékos GDP-növekedést vár az idén.

Címkék: gazdaság, gdp, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;