Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 20. 07:45, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Egyre többen támogatják Amerikában a marihuána legalizálását

Egyre többen támogatják Amerikában a marihuána legalizálását

A megkérdezettek 50 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, hogy vajon a marihuána fogyasztásának legálissá kellene-e válnia az Egyesült Államokban.

46 százaléka nemmel válaszolt, derült ki a Gallup közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből. Ezzel a legalizációt ellenzők tábora először került véleményével kisebbségbe az országban.

'Történelmi fordulópontnak lehetünk tanúi az Egyesült Államokban, ez az 1968-ban meghirdetett drogellenes háború kezdetének a vége' - kommentálta a hírt Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője. 'Ez a trend valószínűleg tovább folytatódik, és ennek hatására a politikai elit is megváltoztatja majd az álláspontját a drogkérdésben, ez pedig dominóhatással járhat az egész világ drogpolitikájára. Intő jel ez a magyar politikusok számára is.'

A Gallup 1969 óta rendszeresen méri az amerikai társadalom attitűdjeit számos fontos közpolitikai kérdésben, így például a drogpolitikával kapcsolatban is. Ezek a kutatások iránytűként szolgálhatnak a politikusok számára is, hogy a közvélemény milyen változásokat tart szükségesnek. 1969 és 1977 között növekedett a legalizáció-pártiak aránya, ezzel párhuzamosan az USA számos állama dekriminalizálta a drogfogyasztást. Sokan arra számítottak, hogy hamarosan legalizálni fogják a marihuánát, ez a folyamat azonban a 80-as évekre lelassult.

A drogellenes háború rekordnagyságúra duzzasztotta a börtönnépességet, és évente 15 milliárd dollárba kerül, a kívánt elrettentő hatást viszont nem érte el. Bár az elmúlt évben 1 millió embert állítottak elő marihuánával kapcsolatos bűncselekményekért, a jelenlegi kutatások szerint mégis több mint 16 millióra tehető a rendszeres fűszívók száma. A 90-es évek elejétől a marihuána legalizációját pártolók aránya fokozatosan nő, és most, 2011-ben bekövetkezett a fordulat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.