Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. Május 19. 15:13, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoCegléd

Egy nap a gyerekekért

Egy nap a gyerekekért

A dobozos vattacukor és a 24 órás mesecsatornák korszakában már nem egyszerű feladat meglepetést okozni gyermekeinknek, néha azonban egy kis figyelem is elég.

Közeleg hát a nap, ami csak róluk szól, amikor körülöttük forog a világ.

A Nemzetközi Gyermeknapot ma már a világ számos országában megünneplik. Az ünnep eredete Törökországból ered. Az első gyermeknapot ott tartották 1920. április 23-án. Az 1925-ben tartott genfi Gyermekjóléti Konferencián azonban június 1-re jelölték ki a hivatalos gyermeknap dátumát. Az ENSZ közgyűlése 1954-ben egy határozatban javasolta, hogy minden országban tartsák meg az Egyetemes Gyermeknapot, melynek dátuma több esetben is eltérő. A legtöbb országban június 1-jén ünneplik a legkisebbeket, nálunk május utolsó vasárnapja a hivatalos ünnepnap.

Magyarországon 1931-től ünneplik a gyermeknapot, akkor azonban még Gyermek Hétnek hívták és valóban egy álló hétig tartott. A hosszúra nyúlt mulatozást 1950-ben redukálták le egyetlen napra.
Ha jól belegondolunk mára már lassan túl is szárnyaljuk az egy hetes ünnepet, hiszen a különféle cégek és szervezetek egymást túllicitálva szervezik gyermeknapos rendezvényeiket.

Az ünnep eredeti célja, hogy megemlékezzünk a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Korunk gyermeknapjainak népszerűségét sokan meglovagolják imázs építés céljából, a kicsiket ez azonban nem túlzottan zavarja. Fájon ez miatt inkább a felnőttek feje!
Ezekben a hetekben országszerte várják kedvezményes programokkal a kicsiket és szüleiket. Cegléd város sem feledkezett el a kisebbekről. Május 29-én egész napos rendezvényekkel két helyszínen várja az érdeklődőket.

Ahogy elnézzük ilyenkor gyermekeink önfeledt játékát és örömét, reménykedünk benne, hogy ártatlan gyermekkoruk nem múlik majd el egy szempillantás alatt. Szóljon ez a nap róluk és nekik, és legyen minden nap gyereknap.

FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására