Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Augusztus 22. 14:58, hétfő | Helyi
Forrás: infoCegléd

Egy 100 éve elrabolt lány rejtélye

Egy 100 éve elrabolt lány rejtélye

A 20. század legnagyobb műkincslopását követte el Vincenzo Peruggia, a Louvre egyik alkalmazottja, aki 1911-ben ellopta a világ egyik legismertebb festményét, a Mona Lisa-t.

Talán nincs is olyan ember a földön, aki ne ismerné mindenidők legtitokzatosabb női portréját ábrázoló festményt. Mona Lisa-t 1503 és 1506 között készítette az itáliai származású polihisztor, Leonardo da Vinci, aki egyéb adottsága mellett tehetséges festő is volt.

Eredetének pontos részleteit máig homály fedi, melynek kapcsán több elmélet is született. Egyes források szerint a kép egy gazdag firenzei polgár, Francesco del Giocondo megrendelésére készült, aki egy portrét szeretett volna 22 éves feleségéről, Madonna Lisáról.

Egyéb elméletek:

Egyesek szerint a kép egy önarckép, maga Leonardo da Vinci női ruhában. Digitális elemzése során szinte teljes egyezést fedezett fel Leonardo önmagáról rajzolt képei és a Mona Lisa között.


 

Mások amellett érveltek, hogy a nő a rejtélyes mosoly mögött Aragóniai Izabella, Milánó hercegnője. Leonardo tizenegy évig dolgozott a hercegi udvarnak. Az elmélet hívei szerint Mona Lisa sötétzöld szemei a Visconti-Sforza családhoz tartozását jelzik.

A rejtély 2008 januárjában oldódott meg. A képen Lisa Gherardini, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő felesége látható. A kutatók a Heidelbergi Egyetem gyűjteményében találtak rá a bizonyítékra. A feljegyzést 1503 októberében a művész egyik ismerőse, Agostino Vespucci készítette egy a Cicero leveleit tartalmazó kötet margójára. A feljegyzés arról tanúskodik, hogy a művész egyszerre három képén dolgozott, közülük egyik Lisa del Giocondo portréja.

A párizsi múzeumból ellopott kép 1913. december 12-én Firenzében került elő, miután Peruggia tárgyalásokat kezdett az eladásáról a firenzei Uffizi képtár igazgatójával, Alfredo Gerivel, aki azonban feljelentette. A festményt az olasz állam visszaszolgáltatta a párizsi múzeumnak.

A kép másik nagy rejtélyét a modell titokzatos mosolya jelenti.

A huszadik század bővelkedik a különféle teóriákban. Műértők, orvosok, pszichológusok próbálták a maguk tudását latba vetve megfejteni Mona Lisa sejtelmes mosolyának okát, ezzel is hozzájárulva a modell kiléte körüli vitákhoz. Lássuk ezeket - a néha minket is megmosolyogtató - ötleteket!

• Pszichológus szemmel nézve Mona Lisa minden arcvonása kacér, kihívó természetre vall.
• Nőgyógyász szemmel nézve a modellt ülő hölgy minden bizonnyal terhes volt.
• Fogorvos szemmel nézve nem lehet nem észrevenni, hogy a hölgy azért mosolyog ilyen furcsán, mert valójában hiányoznak a metszőfogai, s ezt rejtegeti.
• Idegsebész szemmel nézve Mona Lisa arcán minden jel arra mutat, hogy a modellnek arcidegbénulása volt.
• Szívsebész szemmel nézve pedig feltűnő Mona Lisa szeme fehérjének túlzott elsárgulása: ez rendkívül magas koleszterinszintre utal, a modellnek minden bizonnyal súlyos szívproblémái voltak, olyannyira, hogy bármikor lefordulhatott volna a székről.


A több mint 500 éves festményt valóságos kultusz övezi. A 77 x 53 cm nagyságú, nyárfatáblára olajjal festett portré sokak szerint a festészet történetének legismertebb alkotása, melyet világszerte másolják, fényképezik, és ezerszámra sokszorosítják. Mona Lisa népszerűsége máig töretlen.
 

FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció