Hírek
2011. November 24. 15:51, csütörtök |
Helyi
Forrás: infoCegléd
Disznótor
A disznóvágás a hagyományos vidéki kultúra egyik legnépszerűbb, ám lassanként feledésbe merülő tradíciója.
Hogy is volt?
Az idősebb, vagy a felnőtt korosztályból aligha akad olyan személy, akinek ne lenne személyes élménye e tradíciót illetően. A disznótor a falusi népszokások közül az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény volt. Nagyobb ünnepek, esküvők előtt rendszeresen tartottak disznótorokat. A disznótorokat, Magyarországon rendszerint télen a karácsony előtti, illetve a januári hideg napokra időzítették abból a megfontolásból, hogy a romlékony hús egy részét lefagyasztva hosszabb ideig letarthassák.
A háznál nevelt disznó az egyik olyan állat, amit az ember a fülétől a farkáig hasznosít és szinte minden részét étkezési célra is felhasznál.
Mi kell egy jó disznóvágáshoz?
• Legalább egy olyan ember, aki látott már malacot (élőben is),
• Elszánt, segítőkész csapat (barátok, rokonság),
• Megfelelő mennyiségű „védőital”
• Minimum egy, azaz egy áldozati állat (jó esetben disznó).
Menete
Egy valamire való disznótor még jócskán kakasszó előtt kezdődik. A böllér és segítői kora hajnalban gyűlnek össze a tett helyszínén, ahol a reggeli kávé és/vagy szíverősítőt követően látnak hozzá a feladatok elvégzéséhez. A nevezett „védőital” (hagyományosan pálinka) feladata, hogy megóvja fogyasztóit a hideg időtől, ill. hogy megteremtse a kellő munkakedvet.
A munkából mindenki kiveszi a részét, a férfiak ölik le és dolgozzák fel a malacot, miközben a nők rendszerint a konyhai teendőket, a résztvevők ellátását végzik. A vidám hangulat ellenére komoly munkáról van szó. A malac feldolgozása kellő szakértelmet és hozzáértést igényel.
Az első fogás a hagymás sült vér, egy olyan fogás, amit valaki vagy szeret, vagy utál (az ő táboruk a kisebb), köztes állapot ritkán létezik. Az orja leves, sült húsok, hurka-kolbász és társai az ebéd, illetve az esti tor menüjét képezik. A nap végén, az úgynevezett disznótoron a munkában és a fogyasztásban megfáradt társaság közösen végigkóstolja munkája gyümölcsét.
Disznótorok egykor és most
A tradicionális disznótorok hamísítatlan hangulata semmihez sem hasonlítható, hagyománya egy olyan korszakra emlékeztet, amikor még nem volt nehéz megállni egy-egy pillanatra, amikor az összetartás és segítőkészség még magától értetődő emberi tulajdonság volt.
„A disznóvágás nemzeti hagyomány” – valószínűleg ez mentette meg a böllér szakma és a disznótorok végét jelentő uniós szabályozástól, aminek köszönhetően egyes higiéniai elemek módosítását és szabályozását követően a disznóvágások ma már „eu-konform” keretek között zajlanak tovább.
Ma már sajnos egyre kevesebben művelik, de a böllér szakmának is szép, hosszú múltra visszatekintő gyökerei vannak. Az évente országszerte megrendezett böllér versenyek is ennek a hagyománynak és szakmának az éltetését, továbbadását szolgálják.
Fotó: Kisfaludi István
További képek a KÉPGALÉRIÁBAN!
FIGYELEM! Egyes képek a nyugalom megzavarására alkalmasak.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 18. 13:30, hétfő | Helyi
Még mindig mozog a Föld
Szombaton is sokan nézték végig azt a látványos fizikai kísérletet, ami bebizonyítja, hogy forog a Föld. Ezúttal is a Református Nagytemplomban mutatta be Kis Lajos és Kozma Attila a híressé vált Foucault inga lengését.