Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Július 26. 10:00, kedd | Helyi

Csemő díszpolgárára emlékeztek

Csemő díszpolgárára emlékeztek

A település díszpolgára, Kováts Zoltán növénynemesítőre emlékeztek Csemőben.

A tudós kertésznek nem csak a dísznövényeit köszönheti a település, hanem a látogatásai alkalmával tanácsaival is hozzájárult a falu virágosításához. Kováts Zoltán halálának évfordulóján minden évben szakmai tanácskozást tartanak.

Kováts Zoltán a XX. század egyik meghatározó dísznövény nemesítő kertésztudósa, aki nagyon sokat tett Csemőért. A település főterét azok az egynyári növények díszítik, melyeket a kertész tudós nemesített. ,,Ő a kertészetnek ő a csúcsa. Aki tulajdonképpen nekünk, mint gyakorló kertészeknek egy olyan lehetőséget adott, hogy több mint 300 fajtát nemesített. Ezek a fajták mind a mai napig megtalálhatóak és nemcsak itt az egész ország területén ültetik, mindenhol megtalálhatóak az ő fajtái." - fogalmazott Marosi Mihály.

A helyiek ezzel az emléknappal szeretnének tisztelegni Kováts Zoltán emléke előtt. Valamint így szeretnék fenntartani ezt a növényfajtát még sok éven keresztül. ,,Készítettünk egy emléksétányt, ahol a legfontosabb fajtái vannak kiültetve. Egy virágharangot is állítottunk, mely tulajdonképpen arról szólna, hogy ha vészesen romlana a kutatás és a fajtafenntartás akkor megkongatjuk ezt a harangot." - tette hozzá a Csemői Faluvédő és Szépítő Egyesület elnöke.



Ez a nap nemcsak az emlékezésről szólt. Több szakember is eljött, hogy a társaságnak meséljen a fajtafenntartásról és a védelméről. ,,Forradalom zajlik a genetikában, a biológiában, biotechnológiában, a növénynemesítésben így a dísznövények területén is. A tét az, hogy Magyarország kimarad-e ebből a rendkívül fontos fejlődésből, vagy pedig részese lesz. Kováts Zoltán, aki ennek a rendezvénynek a névadója és nekem tanító mesterem is, arra tanított, hogy mindig a legkorszerűbb módszereket kell megismerni." - mondta Fári Miklós, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője.

A szakemberek mellett Csemő polgármestere, Lakos Roland is beszámolt a települést érintő újdonságokról. Úgynevezett ,,településszerkezeti terv felülvizsgálata" várható, melyben a helyiek véleményére alapozva alkotnak jövőképet Csemőről. ,,Majdnem egy éven keresztül tartó folyamat volt, mire 150 ember elmondhatta a véleményét. Létrehoztunk egy ötletládát is, ahová bárki bedobhatta a véleményét. Ahogy összesítettük a véleményeket az jött ki, hogy ennek a településnek a jövőképe és tulajdonképpen az egyetlen hagyománya a virág. a virágosítás a környezetszépítés és az, ami itt 20 évvel elkezdődött folyamat az igen is lehet egy jövőképe." - hangsúlyozta Dr. Lakos Roland, Csemő polgármestere.



A növénynemesítő Kováts Zoltán halálának évfordulóján minden évben szakmai tanácskozásra gyűlnek össze Csemőben, ahol a néhai kertész munkásságának mai napig tartó hatásáról, a legfrissebb eredményekről beszélnek.

Forrás: ctv.hu
Fotó: Kisfaludi István

Címkék: csemő

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció