Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Május 16. 14:40, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Családi életmű

Családi életmű

Kilenc évtized a művészet vonzásában.

Új kiállítás nyílt a Kossuth Múzeumban.

Az emlékkiállítás a 2010-ben elhunyt Remsey Ágnes sokoldalú, szerteágazó életművét kívánja bemutatni, a 19-20. század fordulójáig visszanyúló művészeti hagyományokat mindmáig őrző Remsey család tágabb történetének összefüggéseibe helyezve. Az alkotó az iparművészet, az irodalom, a képzőművészet, a bábművészet területén fejtette ki tevékenységét; a kiállításon, most első ízben az életmű valamennyi ágát a nagyközönség elé tárjuk.

A kiállítás első részében szőnyegtervező tevékenységét és a Palotás Szőnyegműhely működését állítjuk a középpontba. Szőnyegtervező tevékenységét árnyalják azok az eredeti tervek alapján újra szövött szőnyegrészletek, melyeket a Gödöllői Iparművészeti Műhely gobelin- és szőnyegszövő tanfolyamának növendékei készítettek erre az alkalomra Remsey Flóra kárpitművész irányítása alatt.



A tárlat második részében Remsey Ágnes írói munkásságát, valamint akvarellfestészetét kívánjuk bemutatni.

A kiállítás utolsó egységében a Remsey család több generáción átívelő baba- és bábkészítő tevékenységét tárjuk a közönség elé. Remsey Ágnes egyéni hangvételű, irodalmi és mesefigurákat megjelenítő textilbabái mellett, archív fotók alapján rekonstruálásra kerül az 1947–1953 között működő Remsey Marionettszínház egyik bábjelenete is, az eredeti marionettfigurák bemutatásával.
Remsey Ágnes kilenc évtizedet átölelő életművének bemutatása számos szállal gazdagítja a magyar iparművészet történetét, és eddig feltáratlan kultúrtörténeti összefüggéseket hoz felszínre. Életműve egy következetes, töretlen életút állomásainak eredményeként és jelentős kordokumentumként áll előttünk.

A kiállítás megtekinthető 2012. július 8-ig, hétfő kivételével 10-18 óráig.

Fotó: Kisfaludi István

További képek a KÉPGALÉRIÁBAN!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció