Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Július 10. 18:03, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Cigarettacsempészet: 33 tagú bandát ítéltek el – köztük határőrt is

Cigarettacsempészet: 33 tagú bandát ítéltek el – köztük határőrt is

Orgazdaságért és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésért egy cigarettacsempész bűnszervezet 33 tagját ítélte el nem jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék - közölte a bíróság szóvivőhelyettese pénteken.

Toma Attila bíró tájékoztatása szerint a csoport tagjai 2009-2010-ben csaknem 800 ezer doboz, több mint 426 millió forint értékű, ukrán adó- és zárjeggyel ellátott cigaretta illegális behozatalában vettek részt.

A per elsőrendű vádlottját nyolc, a másodrendűt tíz, míg a harmadrendűt ugyancsak nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a törvényszék. Huszonöten, akik között a csempészeket segítő határrendészek is voltak, két év hat hónaptól nyolc év hat hónapig tartó büntetést kaptak, további öt emberre bűnsegédi részvételért felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság.
A bűnszervezet a tagjait mobiltelefonokkal és adóvevő-készülékekkel látta el, valamint a csempészett cigaretta szállításához külföldről vásárolt autókat, amelyeket házilag átalakítottak, azokban rejtekhelyeket alakítottak ki.

A csoportba a magyar-ukrán határ közelében lévő települések lakosai közül többet bevontak, ők a szomszédos országból érkező szállítmányok útját segítették, figyelték a rendőrök és a határrendészek mozgását, és jelezték, mikor szabad az út. A figyelői tevékenységért a kisebb szerepet betöltők alkalmanként 15-20 ezer forintot kaptak.

A bűnszervezetet hét határrendész is segítette, ők közreműködtek a cigaretta magyar területre hozásában, illetve a határkörzetből történő biztonságos kijuttatásában. Tevékenységükért a dohányáru mennyiségétől függően esetenként 300-500 ezer forintot kaptak a csempészbanda vezetőitől.

A szóvivőhelyettes külön kitért arra, hogy a határrendészek, akiket azóta elbocsátottak az állományból, nyolc év és nyolc év hat hónap közötti fegyházbüntetést kaptak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.