Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 10. 07:40, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu

Büntetnék a himnusz átköltőit, véget vetnének a villantós klipeknek

Büntetnék a himnusz átköltőit, véget vetnének a villantós klipeknek

Jelképes büntetés járna egy indianai javaslat szerint azoknak, akik nem éneklik kellő tisztelettel az amerikai himnuszt.

Nagy-Britanniában pedig maga a miniszterelnök érezte fontosnak, hogy fellépjen a reklámok és a videoklipek káros hatásai ellen. Az angolszász világban azonban nem először piszkál bele a politika a könnyűzene világába.

Állítólag egy Indianában élő rokkant vietnami veterán javaslatára döntött úgy Vaneta Becker, hogy megfogalmazza a következő törvényjavaslatát: aki rosszul énekli, vagy átkölti az amerikaiak himnuszát, a Star-Spangled Bannert, az fizessen 25 dollárnyi, azaz körülbelül 6000 forintnyi büntetést. Az összeg jelképes, ahogyan a republikánus szenátornő szerint a dal is az: szerinte ugyanis amikor az Amerikai Egyesült Államok polgárai éneklik a himnuszukat, akkor tiszteletben kell tartani, mivel ezzel is tisztelegnek azok előtt, akik szolgálták a hazát. Becker ezzel nyilván a már említett veteránra utal vissza, aki azért fordult képviselőjéhez, mert bántotta, ahogyan egy sporteseményen „tiszteletlenül adták elő” a dalt.

Felvenni a feljelentéshez

A szenátor asszony persze leszögezi, hogy énekképességei miatt senkinek nem kell aggódnia az újvilágban, nem erre utaznának, csak az olyan átköltésekre, mint amilyen például a sitcom-legenda, Rosanne Barré volt. Az esetet először közlő LA Times bloggere ezt a lassan 22 éves videót hozza fel példának, hogy ezt az átdolgozást – amely végén a színésznő még köp is egy kiadósat –, biztosan elmeszelték volna. Bajban volt viszont a konzervatív Becker, amikor Jimi Hendrix híres woodstocki tremolózós, vijjogó szólójáról kérdezték: vajon ezért is be kéne-e fizetni a 25 dollárt? Arra viszont már van ötlete, hogy az esetleges feljelentéseknél hogyan kellene elejét venni a vitának: kötelezően rögzíttetne minden iskolai vagy sportrendezvényen elhangzó elődadást, aztán ha valakinek a hallottak sértenék a fülét, illetve hazafias érzéseit, és feljelentést tenne, akkor csak előszednék az inkriminált felvételt. Amit egyébként két évig kötelező lenne megőrizni. De ahogy az újság rávilágít: ez nem új a nap alatt. Massachusetts államban már él egy hasonló szabályozás, 100 dollárt kell fizetni, ha tánczeneként, vagy egyveleg részeként játszanák le. Michigan sem túl megengedő a feldolgozókkal szemben, ott 1931 óta nyilvánosan csak teljes egészében lehet elénekelni az amerikaiak himnuszát.

Felvilágosító kampány

Nagy-Britanniában pedig per pillanat nem a himnusz van fókuszban (nem csoda: a Sex Pistols 1977-es God Save The Queenje óta aligha lehet újat mondani ebben a témában), hanem a kiskorúak „elüzletiesítése és átszexualizációja”. Ez áll legalábbis abban a David Cameron brit miniszterelnöknek tulajdonított levélben, amelyet a konzervatív Daily Telegraph csípett el. A címzettek különböző üzleti vezetők, akiknek szavuk lehet azon a téren, hogy milyen videoklippek jelennek meg a zenei csatornákon, milyen címlappal jelennek meg a különböző magazinok, és hogy milyen hirdetések mennek adásba. A javaslat többek között foglalkozik azzal, hogy 16 éven aluliak ne legyenek a közvetlen, úgynevezett „P2P” kommunikáció célpontjai, és tiltanák azt is, hogy iskolák közelében szexuális töltetű médiaterméket árusítsanak. Cameron ezentúl üdvösnek tartaná, ha szülők és gyerekek részére egyaránt tartanának felvilágosító kampányt a reklámok káros hatásáról, és a brit miniszterelnök – feltehetően a londoni zavargásokra utalva –, egy felmérésre hivatkozva megjegyezte azt is: a hátrányos helyzetű gyerekek sokkal jobban elhiszik azt, hogy bizonyos tárgyak puszta birtoklása népszerűvé, vagy sikeressé teheti őket. A levélben terjedelem tekintetében a legkevesebbet foglalkoztak a következővel, mégis, a legtöbb médium ezt emelte ki. Talán azért, mert valószínűleg a legnagyobb újítás lenne a korhatáros videoklip bevezetése. Az utóbbi hónapokban a szigetországban Lady Gaga és Rihanna klipjeit értékelték például botrányosnak.

Demokrata lista a mocskos tizenötről

És ez – mármint a popdalok szűrése – sem új az angolszász világban. 2001. szeptember 11-e után például a Clear Channel Communications listája kavarta fel a kedélyeket. Ezen a később tagadott felsoroláson olyan számok szerepeltek, amelyeket nem tartottak kívánatosnak lejátszani, „tekintettel a közhangulatra”. Louis Armstrong What A Wonderful Worldje ugyanúgy szerepel rajta, mint az AC/DC Highway To Hellje, vagy a Red Hot Chili Peppers Aeroplane-je, és a szélsőbaloldali nézeteket valló Rage Against The Machine teljes diszkográfiája. Meg úgy egyáltalán, majdnem minden olyan dal, amiben megemlítik New Yorkot, a zuhanást, a tüzet, avagy a keddi napot – a tragédia ugyanis ezen a napon következett be.

De még ennek az akciónak is volt előzménye. Bill Clinton alelnökének a felesége, Tipper Gore még a nyolcvanas évek közepén rettent meg attól, hogy rajtakapta lányát, amint Prince akkori slágerét, a Darlin' Nikkit hallgatja. Azon nyomban meg is alakította a Parents Music Resource Centert (PMRC), amely arra volt hivatott, hogy növelje a szülői kontrollt az olyan zenék felett, amelyet erőszakosnak tartottak, vagy úgy látták, hogy droghasználatra, illetve szexuális szabadosságra buzdítja csemetéjüket. Nyilván a piszkos tizenkettő mintájára létrehozták a mocskos tizenötöt, amelyen szerepelt Madonna, Cindy Lauper mellett a Black Sabbath és a Mötley Crüe is, a rapperek közül pedig kedvenc célpontja a számunkra is oly ismerős Ice-T volt. Az akció finoman szólva is fordítva sült el, aminek csak egyik bizonyítéka, hogy Glenn Danzig dalt írt a jelenségről Mother címmel még 1988-ban, de azóta is ez az „Evil Elvis” néven ismert zenész legnagyobb slágere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése