Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Május 12. 14:48, kedd | Belföld

Bródy János nyitja meg az Egri Road Beatles Múzeumot május 15-én

Bródy János nyitja meg az Egri Road Beatles Múzeumot május 15-én

Hosszú évek várakozását követően 2015. május 15-én végre megnyitja kapuit Egerben az Egri Road Beatles Múzeum.

A tárlatot, melyet Bródy János nyit meg, elsőként legendás magyar zenészek nézhetik meg, a nagyközönséget pedig filmvetítéssel és The BlackBirds koncerttel is várják a szervezők.

Egri Road néven – mely a zenekar híres Abbey Road című albumára utal – állandó Beatles gyűjtemény nyílik 2015 tavaszán a Hotel Korona Eger szálloda épületében. Május 15-én a sajtónyilvános, de zárt körű megnyitón az ország legendás zenészei – köztük Balázs Fecó, Bergendy István, Frenreisz Károly, Takáts Tamás és Török Ádám – nézhetik meg először a különleges kiállítást.

A nagyközönség a gyűjteményt a hivatalos megnyitót követően tekintheti meg –pénteken és szombaton a múzeum hosszabbított nyitvatartással üzemel. A maximum 30 fős turnusok pénteken 16.15, 17.00, 17.45, 18.00, 18.45, 19.30, 20.15 és 21.00-kor indulnak. A turnusokra regisztrálni május 1-én reggel 8 órától lehet a www.beatlesmuzeum.hu honlapon.

Nem csak a múzeumban, egész Egerben a Beatlesről fog szólni a nap: délután az Uránia moziban a zenekar legendás – digitálisan, 4K minőségben felújított – filmje, az Egy nehéz nap éjszakája vetítésére várják a publikumot, míg a napot a múzeum hivatalos zenekara, az idén már tizenegy éves The BlackBirds ingyenes szabadtéri koncertje zárja.

Peterdi Gábor és Molnár Gábor évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat, ezeknek ad végre méltó helyet a Hotel Korona Eger. Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője, a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videó anyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie.

A kiállítás Eger patinás belvárosában, a Csiky Sándor 30-32. szám alatt, a Hotel Korona Eger termeiben, illetve pincéjében kerül kialakításra. A szervezők a kornak megfelelő technikai színvonalon szeretnék bevezetni a látogatót a zenekar világába. A pincehelyiségben rövid, filmes bevezető után kronológiai sorrendben, multimédiás falak alkalmazásával mutatják be a Beatles történetét. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek lesznek gombnyomásra megtekinthetőek, illetve fejhallgatón keresztül hallgathat majd bele a látogató a zenekar műveibe. A vitrinekben korabeli sajtótermékek, ruhadarabok, makettek, limitált kiadások, ritkaságok kerülnek elhelyezésre. Bábúk, poszterek, zászlók, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása, a Sárga tengeralattjáróba való bepillantás, a Bors Őrmester lemez monumentális megjelenítése, játékok és élményfotózás varázsolja majd vissza a látogatót a legendás hatvanas évekbe.

Hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban, illetve Buenos Airesben található. Cél, hogy a gyűjtemény az adottságokhoz mérten versenytársa, egyben partnere is legyen ezeknek a tárlatoknak. A későbbiekben a szervezők szeretnék a fenti múzeumokkal szorosra fűzni a kapcsolatot, és időszakos kiállításokra bérbe venni egyes tárgyakat. A tervek között szerepel a hatvanas évekhez, illetve a zenekarhoz kötődő személyek vendégül látása, koncertek, Beatles kvízek, városi események szervezése is.

www.beatlesmuzeum.hu

Címkék: beatles, eger, múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során