Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 17. 07:02, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Borbás Marcsi: egy igazi magyar torta lett idén az ország tortája

Borbás Marcsi: egy igazi magyar torta lett idén az ország tortája

Hungarikumot - tokaji aszút - is tartalmaz a Spicces füge respektus névre keresztelt sütemény, mely idén elnyerte az ország tortája címet - emelte ki Borbás Marcsi, a programok nagykövete.

A szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda díjnyertes cukrásza, Lakatos Pál azt mondta: a Magyar Cukrász Ipartestület törekvése, hogy a nemzetközi trendet megtörve egy kicsit a magyar vonal felé irányítsa az ország tortája versenyt, és ennek megfelelően lett az idei nyertes torta egyik alapanyaga a tokaji aszú.

Ezúttal a nemzetközi technológiát kellett párosítani, illetve egybeolvasztani a magyar hagyományokkal - tette hozzá.

A Szent István-nap rendezvénysorozat közleménye szerint a nyertes torta - melyet a videóban a készítő cukrász mutatott be - mandulalisztes vajas piskótából, egy sóskaramellás mousse rétegből és egy kakaóbabtöretet is tartalmazó diós-karamellás ropogósból áll, a különleges ízvilágot a tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes fehércsokis párizsi krém (ganache) adja, amelyet egy diós morzsás, de mégis ropogós textúrájú süteménytészta koronáz meg.

Azt írták, a süteményt augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és az országtorta ponton, ahol a korábbi évek első helyezettjei is elérhetőek lesznek a látogatóknak.

A torta készítésében szintén részt vevő cukrász, Bicsérdi Viktória a videóban elmondta, hogy nem először vettek részt a megmérettetésben, korábbi tortáik az első ötbe, majd a legjobb három közé kerültek, vagyis édességeikkel a versenyben mindig lépésről lépésre haladtak.

"A sütemény alsó részén lévő tésztából és a dióból lehet érezni, hogy ez egy igazi magyar torta" - jellemezte a videóban a Spicces füge respektust Borbás Marcsi, aki ellátogatott a Levendula és Kert Cukrászdába.

A 2023-as ország tortája verseny második helyezettje a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Betyáros málna elnevezésű kreáció lett, míg a harmadik helyen a Merengő, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett. A Magyarország cukormentes tortája címet pedig a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása nyerte el.

Az ország tortája és a cukormentes torta versenyek rendkívüli népszerűségnek örvendenek, az évről évre megújuló versengés révén a magyar cukrászat folyamatosan gazdagodik, a nagyközönség pedig új ízeket és cukrászati különlegességeket ismerhet meg - olvasható a videóhoz fűzött kommentben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.