Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Február 07. 08:11, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Biztosnak érzik állásukat, elhelyezkedési esélyeiket optimistán ítélik meg a magyarok

Biztosnak érzik állásukat, elhelyezkedési esélyeiket optimistán ítélik meg a magyarok

A magyar munkavállalók állásukat biztosnak érzik, az újbóli elhelyezkedési esélyeiket pedig továbbra is optimistán ítélik meg;

a megkérdezettek 72 százaléka minimum öt évre biztosnak látja a pozícióját a munkahelyén, és 76 százalékuk véli úgy, hogy a cég, amelynél dolgozik, öt év múlva is működni fog.

A BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián 1200 ember megkérdezésén alapuló, tavaly ősszel végzett reprezentatív felmérése alapján képzett BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Index 69 pont lett. Az egy évvel korábbihoz képest 1 ponttal emelkedett, így az érték a munkavállalók körében továbbra is optimista hozzáállást mutat.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít számukra.

A felmérésben 13 kérdésben azt vizsgálták, hogyan ítélik meg a munkavállalók munkahelyük biztonságát, milyen lépéseket tennének munkahelyük megőrzése érdekében, illetve azt, hogy milyennek látják egy új állás megtalálásának esélyét.

A kutatásban 91 pontot mértek annál a kérdésnél, hogy az adott munkavállaló mennyire érzi biztosnak a pozícióját. Ez az érték 2018 novemberéhez képest nem változott, 2017-hez képest 3 ponttal emelkedett, a három, illetve négy évvel ezelőtti adatokhoz képest 7, illetve 18 pontos ugrást mutat. Ez is azt támasztja alá, hogy a megkérdezett munkavállalók jóval nagyobb biztonságban érzik magukat, mint korábban - írják az elemzők.

Az újbóli elhelyezkedés esélyének megítélésénél 56 pontot mértek, az előző év azonos időszakában ez az érték 52 pont volt, 2017-ben pedig 46 pont.

A közleményben Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója kifejtette, a felmérés eredményei azt mutatják, hogy továbbra is optimistán ítélik meg az egzisztenciális helyzetüket a magyarországi munkavállalók, amelyet alátámaszt az aktuális munkahely stabilitásában való hit, illetve az újbóli elhelyezkedés esélyének pozitív megközelítése.

A demográfiai változókat figyelembe véve megállapították, hogy az átlagnál továbbra is jobban bíznak a munkahelyükben a budapestiek, valamint az érettségivel és diplomával rendelkezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.