Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Július 16. 09:55, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Belga lap: az iraki Bászrában többszörösére nőtt a rákos megbetegedések száma

Belga lap: az iraki Bászrában többszörösére nőtt a rákos megbetegedések száma

Kilenc évvel az amerikaiak iraki inváziója után Bászrában megháromszorozódott a rákos megbetegedések száma. Nincsenek hatásos kezelések, nem indult vizsgálat a jelenség okainak megállapítására, és az orvosoknak megtiltják, hogy beszéljenek róla - írja a belga De Standaard napilap hétfői internetes kiadása.

A lap idézi Jenan Gálib Haszánt, a bászrai rákközpont vezetőjét, aki elsőként fordult a nyilvánossághoz a megbetegedések számának állandó, aggasztó megugrása miatt. Az orvos arról számolt be, hogy minden hónapban 10-12 új rákos esetet jelentenek a gyermekek körében, továbbá feltűnően sok a súlyos rendellenességgel születő csecsemő.
A hatóságok nem indítanak vizsgálatot, így nehéz felderíteni az okokat. Mivel különösen sok a leukémiában és csontvelőrákban megbetegedettek száma, radioaktív sugárzásra gyanakszanak, amit összefüggésbe hoznak azzal, hogy Bászrára alacsony dúsítású fokú uránt tartalmazó bombákat dobtak le.
Tudományosan nem bizonyított, hogy ez a fajta uránium rákot okozhat. Ugyanakkor már 2003-ban is figyelmeztették az amerikai katonákat, hogy kerüljék a bombázott helyszíneket. Bászrában sok a kilőtt, elhagyott páncélos, különösen a szegények lakta környékeken található nagy számú roncs.
Dzsavad al-Ali gyermekorvos - aki ugyancsak rákspecialista - a belga lapnak elmondta: a kórház vezetése tiltja, hogy nyilatkozzanak a rákos megbetegedésekről. Amennyiben kimutatnák, hogy az alacsony dúsítású urániumot tartalmazó páncélzat rákkeltő, akkor felmerülhet a britek és amerikaiak felelőssége, és kártérítést követelhetnek tőlük. Az orvos szerint a bagdadi vezetés ezt ugyanakkor el akarja kerülni, érdeke ugyanis a jó viszony fenntartása.
Huszám Szalih gyerekorvos a pontos adatok hiányára utalt. A kórházak ismerik ugyan saját pácienseik adatait, de a statisztikákat nem összesítik, és "még azt sem tudják, mennyi Bászra lakossága". Szalih felhívta a figyelmet a fogyatékos újszülöttek számának növekedésére, és úgy vélte: a hatóságokat ez még a rákos betegségeknél is kevésbé izgatja. A következmény: sok orvos távozott, vannak, akik a kilátástalan helyzet miatt Iraknak is hátat fordítanak.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120715_00223782

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.