Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Július 24. 11:35, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Befejeződött az ásatás a tihanyi platón

Befejeződött az ásatás a tihanyi platón

Befejeződött az ásatás a tihanyi apátság melletti platón, ahol 135 régészeti objektumot tártak fel, a leletek a megyei Laczkó Dezső Múzeumba kerülnek - tájékoztatta az MTI-t Pintér László, az ásatást vezető régész.

Emberi csontok kerültek elő az úgynevezett Tihanyi Legenda projekt során végzett, az ivóvízhálózat és a sétány támfalának megújításához kapcsolódó földmunkák ideje alatt a Pisky sétány északi szélén.
A megyei múzeum régészei ezen a területen azonnal leállíttatták a munkálatokat, és megkezdődött az ásatás: a felszín alatt 80–140 centiméter mélységben sírokat találtak, mélyebben egy árokrendszert, abban cölöplyukakat. A feltárt területen, főleg annak közepe táján, zsúfoltan elhelyezkedő, többször egymásba ásott sírokra, sírmaradványokra bukkantak a szakemberek.
A temető a 18. század elejéről való, és jó kétszáz éven át temetkeztek ide, ez volt a falu barokk temetője - mondta Pintér László.
Hozzátette: az ásatás során kiderült, hogy a tihanyi plató (ahol a Pisky sétány, valamint az apátság található) a korábbi századokban sokkal szélesebb, nagyobb lehetett, ez jól látszik abból, hogy a sétány felőli oldalon a legszélső feltárt síroknak csak maradványai vannak, vagyis az erózió a századok során lekoptatta a dombot. A temető egyébként valószínűleg folytatódik a sétány alatt, de a régészek ott már nem kutakodtak.
Több sírban koporsómaradványokat, koporsószegeket, illetve néhány esetben koporsóveretet találtak; a sírok többsége melléklet nélküli. Három sírban (egy esetben sírmaradványban) találtak viszonylag jó állapotban megmaradt pártát, két sírban volt hajtű, egyben ruhakapocs, illetve párizsi kapcsok - összegezte Pintér László. A leletek a megyei múzeumba kerülnek, a csontok a múzeum embertani tárába - fűzte hozzá.
A feltárt árokrendszerekről Pintér László úgy véli, hogy a törökkori földvár sáncainak részét képezik; az árkok déli oldalán 1530-ból származó ezüstpénzt találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.