Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Április 28. 15:35, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoCegléd

Ballag már..?

Ballag már..?

Minden diák életében eljön az a pillanat, amikor szívében örömmel vagy éppen bánattal, de elhagyja addigi iskoláját és kilép az őt oltalmazó falak közül. A búcsúzás ünnepének e kedves hagyománya a ballagás.

Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy más módját válasszuk az iskolai évek lezárásának. A hagyomány azonban közelebbről származik, mint azt gondolnánk. A diákélettől való búcsúzás szokása Selmecbányáról ered. A XIX. Század 70-es éveiben a selmecbányai Erdészet és Bányászati Akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák… kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól. Ez a szokás lassan az egész országban elterjedt, a XX. század elejére pedig már minden iskolában általánossá vált. Az 1920-as években a Ballag már a vén diák kezdetű dalt felváltotta az Elmegyek, elmegyek… kezdetű magyar népdal… Szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzősök szerenáddal köszöntik tanáraikat, a ballagás napján pedig az iskola zászlóját követve mennek végig a folyosókon vállukon egy kis tarisznyával, amelybe az alsóbb évesek pogácsát, sót, földet és aprópénzt tesznek és elhelyezik az iskola fényképét is.

Selmecbányán fáklyás felvonulással kísérték a végzős diákokat a városkapuig, ahol egy jelképes fenékberúgással búcsúztatták őket. Sok diák örömére a hagyománynak ez része már elhalványult.
A ballagás kifejezése a latin „valetans” – búcsúzó kifejezésből ered.

Sok iskolában április 30-án ballagnak a diákok, s utoljára még bejárják iskolájukat, vállukon tarisznyával, kezükben virágcsokorral. Ez a várva várt nagy esemény, annak az ideje, amikor a végzősök búcsút vesznek iskolájuktól, egymástól, tanáraiktól, itt maradó volt diáktársaiktól. A tanulók ilyenkor szembesülnek azzal, milyen gyorsan szálltak is el gondtalan diákéveik.

Ez az esemény sok feszültséget okoz az érintettek körében. Ma már nem mindegy, hogy ki milyen ruhában, milyen frizurával és milyen virágcsokor kíséretében búcsúztatja iskolás éveit. A ballagást komoly előkészületek előzik meg. Ezek az előkészületek pedig nem csak a diákok idegeit, de szüleik pénztárcáját is igen csak megterhelik/megterhelhetik, kis odafigyeléssel azonban elkerülhetjük, hogy ez az ünnep is a mértéktelen pénzköltésről szóljon.

A hétvégén Cegléden is kezdetét veszi a ballagások sorozata. Elsőként a középiskolások búcsúznak, majd kezdik el a rettegett érettségi időszakát.

A ballagás ünnepe az elmúlásnak és egy új dolog kezdetének furcsa egyvelege, ettől is olyan keserédes ez az esemény. Egy ajtó bezárul, s egy új nyílik meg előttünk. 

FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció