Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. December 28. 07:37, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Bajor belügyminiszter: a magyarok jól gondoskodnak a schengeni határ védelméről

Bajor belügyminiszter: a magyarok jól gondoskodnak a schengeni határ védelméről

A magyar hatóságok jól gondoskodnak a schengeni határ védelméről - jelentette ki a bajor belügyminiszter egy vasárnapi német lapinterjúban.

Joachim Herrmann a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy távoznia kellene a belső határőrizet nélküli schengeni övezetből minden országnak, amely nem tudja teljesíteni a külső határ biztosítására vonatkozó kötelezettségeit. Szerinte Görögország határőrizeti teljesítménye bohózatba illő.

Arra a felvetésre, hogy a görög-török tengeri határt nemigen lehetne lezárni, azt mondta, hogy a török biztonsági szervek meg tudják oldani a feladatot, ha utasítást kapnak rá. "Nekünk azonban még fontosabb a közeli schengeni határ Magyarországon és Szlovéniában" - mondta.

Kifejtette, hogy a "magyarok már gondoskodnak a rendes védelemről,", és most a szlovén határ biztosítására kell összpontosítani. A Horvátországból a schengeni övezetbe belépésre jelentkező valamennyi embert és járművet szigorúan ellenőrizni kell "végre", és a "menekültek regisztrációja" mellett "lehetséges terroristák" után is kutatni kell.

"Nem engedhetjük meg, hogy beutazzanak emberek a személyazonosságuk pontos ellenőrzése nélkül" - emelte ki a bajor belügyminiszter, hozzátéve, hogy amennyiben a szlovén-horvát határ megfelelő ellenőrzése nem valósul meg "heteken belül", akkor a "saját határunkon kell aktivizálódnunk".

A schengeni övezetbe belépő emberek "száz százalékos ellenőrzését" kell megcélozni, mert a szervezett bűnözés és a nemzetközi terrorizmus jelentette biztonsági kockázat hatalmas. Az pedig "szegénységi bizonyítvány" Németországról, hogy a párizsi terrortámadások után öt héttel nincs "megbízható ellenőrzés" a határokon - fejtette ki a jobbközép CSU politikusa.

Elmondta, hogy a bajor-osztrák határon még mindig vannak átkelők, amelyeket nem ellenőriz a szövetségi rendőrség, mert nincs elég embere, a bajor hatóságok pedig szívesen segítenének, átvennének határőrizeti feladatokat a szövetségiektől, de a berlini vezetés ezt nem engedi. "Nem arról van szó, hogy a szövetségi rendőrségnek valami baja lenne a bajor rendőrséggel. Ez egy tisztán politikai döntés, amelyet Berlinben hoztak meg" - mondta Joachim Herrmann.

A menekülthullámról szólva rámutatott, hogy a bajor határon naponta belépő menedékkérők száma még mindig a 4 ezer körüli tartományban van, és figyelmeztetett, hogy ennek jelentőségét nem szabad kicsinyíteni.

El kell érni, hogy a naponta érkezők átlagos száma csökkenjék ezerre, mert "bő 350 ezer menekült befogadását és integrációját meg tudjuk oldani 2016-ban", de azzal már nem tudna megbirkózni Németország, ha jövőre is több mint egymillióan érkeznének - mondta a miniszter.

Jelezte, hogy a bajor kormány türelme véges, és másfél hónapon belül eredményeket akar látni. "Figyelmeztetek, hogy az időt tekintve nincs nagy mozgásterünk, ha 2016-ban jelentősen csökkenteni akarjuk a menekültek számát. Legkésőbb február közepén mérleget kell vonnunk" - mondta Joachim Herrmann.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése