Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Bajnai Brüsszelben lobbizott a Magyarországnak járó fejlesztési pénzek ügyében

Bajnai Brüsszelben lobbizott a Magyarországnak járó fejlesztési pénzek ügyében

Bajnai Gordon európai uniós illetékesekkel - köztük Johannes Hahn regionális fejlesztési ügyekben illetékes EU-biztossal - folytatott hétfőn Brüsszelben megbeszéléseket, és a Magyarországnak járó támogatás értékének lehetőség szerinti megőrzéséért lobbizott.

"Azért jöttem Brüsszelbe, hogy a magyar nemzeti érdekekért lobbizzak, mert úgy látom, hogy az elmúlt három év kormányzati ámokfutása után a valódi nemzeti érdekeink súlyos veszélyben vannak" - mondta az MTI-nek nyilatkozva a volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke. Utalt arra, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcstalálkozó napirendjén szerepel a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetés ügye.
"Döntés születik a következő hét évünket meghatározó fejlesztési pénzekről. Úgy tűnik, hogy Magyarország mintegy kétezer milliárd forintot is veszíthet az előző időszakhoz képest" - jegyezte meg. Szavai szerint ez óriási kudarc lenne, hiszen utak, vasutak, vállalkozások támogatása, egyetemek finanszírozása, iskolák felújítása, az oktatás rendbetétele, a környezetvédelem rendberakása múlhat ezen. Ezért - tette hozzá - mindenkinek, aki az ország sorsával törődik, azt kell szorgalmaznia, hogy minél kisebb legyen ez a veszteség.
Azt, hogy ebben a kérdésben az ország "vesztésre áll", Bajnai Gordon két okra vezette vissza. Szerinte az egyik az, hogy a kohéziós támogatás kiszámítási módja nem kedvez Magyarországnak. A támogatás mértéke ugyanis függ a várható növekedési ütemtől, márpedig a magyar gazdaság az elmúlt három évben a korábban tervezettnél sokkal alacsonyabb növekedési pályára állt rá. A magyar GDP 2015-ben 18 százalékkal - ötezer milliárd forinttal - lesz kisebb, mint amennyit a mostani kormány 2010 őszén 2015-re tervezett - mondta.
A másik ok - vélekedett Bajnai Gordon - az, hogy a magyar kormány az elmúlt években nemzeti érdekre hivatkozva rengeteg csatát vívott Brüsszelben olyan ügyekért, amelyek valójában nem a nemzeti érdekekről, hanem a Fidesz hatalmi érdekéről szóltak. Ilyen témaként említette a magyar bírák nyugdíjazásának ügyét, a "médiaszabadság korlátozását", illetve a jegybanki függetlenség kérdését.
"Ezeken a valójában nem nemzeti érdekeknek tekinthető ügyeken annyi vért vesztettünk, hogy legyengült állapotban kerültünk oda, ahol már valóban nemzeti érdekeinkről van szó" - fogalmazott Bajnai Gordon. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban szövetségeket kell kötni az érdekek érvényesítéséhez, "az nyer, akinek sok és erős szövetségese van".
"Mivel Magyarországgal ma már ciki egy képen mutatkoznia sok európai vezetőnek, ezért nagyon nehéz ma szövetségeket kötnünk, ennek pedig hosszú távú nemzeti érdekeink látják a kárát" - jelentette ki a volt kormányfő.
Beszámolója szerint azt mondta tárgyalópartnereinek, hogy "gondolkodjanak ők is hosszú távon, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne büntessék Magyarországot azért, mert most ilyen kártékony és szerencsétlen kormánya van".
Magyarországon 2014-ben, amikor elindul a következő hét év uniós fejlesztési időszaka, választás lesz, "a magyarok új kormányt fognak választani, amely más irányba fogja vezetni az országot, elindítja felfelé a növekedési pályán" - vélekedett Bajnai Gordon. Ha az unió most büntetné Magyarországot, akkor szerinte "ezt a büntetést már nem a jelenlegi kormány, hanem a magyarok szenvednék el".
Az MTI kérdésére Bajnai elmondta, hogy a Hahn biztossal folytatott megbeszélése alapján is világossá vált: mivel a kohéziós támogatást meghatározó számítási módok a várható GDP-n alapulnak, Magyarország pedig e tekintetben "lefelé szálló pályán van", a helyzet nagyon nehéz.
Bajnai Gordon beszámolt arról is, hogy uniós gazdasági szakértőkkel folytatott eszmecseréi során kiderült: "nagyon nagy a szkepszis azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon tartható-e a költségvetési hiány 3 százalék alatti szintje". Szerinte a kormány a szint alatt tartást olyan intézkedésekkel éri el, "ami évről évre rombolja az ország növekedését, ezért mindig újabb megszorítás kell, hogy az egyre kisebb GDP alatt legyen a hiány".
Bajnai az MTI-nek adott nyilatkozatában kitért arra is, hogy az Együtt 2014 Mozgalom örömmel és nyitottan várja a javaslatokat az együttműködést célzó tárgyalásokra annak nyomán, hogy az LMP Párbeszéd Magyarországért platformja a párttá szerveződés mellett döntött.

Címkék: EU-Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk