Városlista
2021. április 22, csütörtök - Csilla

Hírek

2021. Február 25. 14:16, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Az otthoni világítás megtervezése

Az otthoni világítás megtervezése

Sokan az első önálló lakás berendezésekor szembesülnek vele, hogy a világítás tervezése bizony komoly előkészületet és jövőbelátást igényel.

A szemünk az egyik legérzékenyebb érzékszervünk, így óvnunk kell, amennyire csak lehetséges. Eközben a modernkori világítással szemben elvárás, hogy jól mutasson, kiemelje a lakás legszebb pontjait, és eltakarja azt, amit nem akarunk megmutatni. Cikkünkben röviden összefoglaljuk az alapvető tudnivalókat a témáról.

Elhelyezés

Egy felújítás vagy új lakás vásárlása kapcsán lehetőségünk nyílik arra, hogy nem törődve a korábbi adottságokkal, magunk tervezzük meg a világítást. Elsőként érdemes figyelembe vennünk, hogy a lakást mikor használjuk: ha elsősorban esténként vagyunk otthon, akkor erre helyezzünk külön hangsúlyt. Gondoljuk át, hogy vannak-e kevésbé benapozott szobáink, ahol esetleg nap közben is szükség lehet mennyezeti lámpák nyújtotta fényre.

Lámpatestek

Ma már számtalan alternatív megoldás van az egy szoba per lámpa kialakítás helyett. Tervezzük meg, hogy melyik helyiségben milyen tevékenységet végzünk. Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

- Az adott szoba több, egymástól elkülönülő funkciót is ellát? Egy amerikai konyhás nappalinak nem kell feltétlenül fényárban úsznia ahhoz, hogy főzhessünk.

- Tervezünk olvasni? Ha igen, ott használjunk lokális világítást, akár egy állólámpa, akár egy fali, karos lámpa elhelyezésével.

- Van-e olyan helyiség vagy bútor, amelyre szeretnénk vendégeink szemét irányítani. Rejtett világítással, apró mennyezeti lámpasorral tudunk olyan világítást kialakítani, amely általános fényt bocsát ki, melyet egy lokális, erősebb fénnyel kombinálva máris előtérbe helyeztük a kívánt területet.

Fontos azt is átgondolni, hogy egy-egy nagyobb méretű bútor megfelelően segíti-e a fényelési terveinket. Stratégiai pontokon elhelyezett magas komódok segíthetnek abban, hogy egy szobán belül több különböző funkciót alakítsunk ki - a térelválasztáson túl a fény is segíthet ebben.

Mielőtt nekivágunk a vásárlásnak, készítsünk szabadkezi rajzot terveinkről, hogy könnyebben átlássuk a nagy képet, és feltáruljanak azok a területek, amely további fénykezelést fognak igényelni.

A fotó forrása:

Olga Prava / Shutterstock.com

Címkék: lámpa, világítás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 20. 13:09, kedd | PR

Egy nélkülözhetetlen ruhadarab, amelynek minden férfi szekrényében ott kell lennie – bőrdzseki

Trendek jönnek és mennek, de azt kell mondani, hogy a férfi bőrdzseki talán soha nem megy ki a divatból, hiszen, ha megújult formában is, de mindig trendi lesz, sok-sok férfi legnagyobb örömére,

2021. Április 19. 13:59, hétfő | PR

Tervezzünk kirándulást Székesfehérvárra!

Székesfehérvár leginkább a királyok városaként szokták emlegetni. Fejér megye megyeszékhelye egy olyan dinamikusan fejlődő város, mely számos kulturális és közéleti látnivalóval és programmal várja a látogatókat.

2021. Április 16. 13:53, péntek | PR

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

A pandémia miatti koncertstop egy különleges produkciót hívott életre, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva.

2021. Április 02. 14:00, péntek | PR

Lezárás alatt is nyelvvizsgázhatsz, megmutatjuk, hogyan!

A koronavírus miatti lezárások az élet sok területén okoznak nehézséget. Ha éppen most kellene nyelvvizsgáznod diplomához, álláskereséshez, külföldi felvételihez, akkor sincs veszve minden. Mutatjuk a megoldást!