Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Augusztus 20. 14:04, péntek | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Az oltatlanok járványa zajlik Horvátországban

Az oltatlanok járványa zajlik Horvátországban

Az oltatlanok járványa zajlik jelenleg Horvátországban, ezt mutatja az újonnan fertőzöttek, a kórházban kezelt betegek és az elhunytak összetétele - írta Vili Beros egészségügyi miniszter csütörtökön Twitter-oldalán.

A tárcavezető hozzátette: a koronavírus elleni oltás hatékonysága tudományosan és statisztikailag is igazolt. "A horvát kormány minden állampolgára számára elérhetővé tette a vakcinát. Rajtuk van a döntés. Senki közülünk nem sziget" - húzta alá.

Beros adatokkal is alátámasztotta tézisét. Mint mondta, a koronavírus-járvány következtében június vége óta 254-en haltak meg, nyolcvan százalékuk pedig nem volt beoltva. Húszan közülük 60 év alattiak voltak - fűzte hozzá.

Kiemelte: az egészségügyi intézetekben eddig 26 900 posztcovid-szindrómás beteget kezeltek, köztük gyerekeket is. A koronavírus okozta sokszervi gyulladással 82 kiskorú került kórházba - hangsúlyozta.

Horvátországban még mindig nem sikerült beoltani a lakosság felét. Az elmúlt másfél hónapban pedig jelentősen csökkent az oltakozási hajlandóság.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 688 016-an kaptak védőoltást - a jogosultak 41,6, a felnőtt lakosság 49,9 százaléka -, közülük 1 564 842-en már a második adagot is felvették.

Az elmúlt 24 órában 486 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 368 ezret. A Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8294-re emelkedett. Kórházban 244 beteget ápolnak, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 381 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon ketten haltak meg. A koronavírusos betegek közül 56-an vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 964 120-an kaptak védőoltást, közülük 862 040-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 41 százaléka.

Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója szerint amennyiben nem nő az oltottak aránya az országban, "katasztrofális" télnek néznek elébe.

Úgy értékelte: a 41 százalékos teljes átoltottság nem elég ahhoz, hogy legyőzzék a delta variánst. Ha nem változik a helyzet, novemberben a kórházakban akár kétezer beteget is kezelhetnek - mutatott rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése