Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 11. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Az intelligencia nagyrészt a génekben gyökerezik

Az intelligencia nagyrészt a génekben gyökerezik

Egy friss kutatás azt sugallja, hogy az emberi intelligencia fele a génekben gyökerezik, és tejesen független a külső körülményektől.

A tudósok azonban azt is hozzátették, hogy nem egyetlen intelligens génnek köszönhető az intelligenciahányados - több, kisebb gén befolyásolja az IQ szintet.

Felfigyeltünk arra, hogy az intelligencia hányadosban megfigyelhető egyéni különbségek mintegy feléért több, kisebb jelentőségű gén a felelős. A jövőben ezekre a génekre kell koncentrálnunk, ha meg akarjuk érteni az intelligencia titkát - mondta Peter Visscher, a tanulmány társszerzője.

A tudósok már eddig is tisztában voltak azzal, hogy a magas intelligencia hányados vagy éppen az intelligencia hiánya családi halmozódást mutat, eddig azonban nem tudták biztosan, hogy a genetika és az öröklődés mekkora szerepet játszik ezekben a folyamatokban - írja a Molecular Psychiatry.

A kutatók szerint ezek az eredmények rengeteg kérdést vetnek fel: többek között azt, hogy egy gyerek fejlesztésében mekkora eredményeket érhetnek el a tanárok és a szülők, és hogy az iskolai teljesítmény milyen mértékben javítható a rosszabb képességű diákoknál.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.