Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Július 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az infláció határozza meg leginkább a nagyvállalatok terveit egy kutatás szerint

Az infláció határozza meg leginkább a nagyvállalatok terveit egy kutatás szerint

A hazai nagyvállalatok egyéves jövedelmezőségi terveit meghatározó tényezők között az infláció lett a legfontosabb - ez derült ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásból.

A közlemény rámutat: ezzel az eddigi legmeghatározóbb piaci tényező, a belföldi vevői kör szorosan a második helyre került, harmadikként pedig továbbra is meghatározó szerepet kapnak a beszállítói árak.

Az elemzők emlékeztetnek: az elmúlt két negyedévben meredeken ívelt fel az infláció szerepe a nagyvállalatok jövőjét meghatározó tényezők között, és mostanra elérte története legmagasabb értékét. Ezzel a legfontosabb faktor lett, amely meghatározza a nagyvállalatok következő egyéves eredményeit.

Az infláció azért válhatott a legfontosabb tényezővé, mert a vállalatok egyre növekvő részére gyakorol negatív hatást: 2021 negyedik negyedévéhez képest 57-ről 64-re, majd 72 százalékra emelkedett azoknak a cégeknek az aránya, amelyeknek gondot jelent a pénzromlás. Ezen belül is 8-ról 18-ra, majd 27 százalékra ugrott azok aránya, akik számára súlyos negatív hatással bír a kutatás szerint.

A magyarországi, 2 milliárd forint feletti árbevételű cégek következő 12 hónapra vonatkozó várakozásait vizsgáló K&H nagyvállalati növekedési index a legutóbbi, második negyedéves felmérésében már az orosz-ukrán konfliktus is bekerült befolyásoló faktorként, és jelenleg a hetedik legfontosabb tényező a vállalatok életében - tájékoztattak a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott