Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2012. Február 13. 13:36, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az ellentengernagy ujja már a piros gombon

Az ellentengernagy ujja már a piros gombon

A Perzsa-öbölben állomásozó amerikai 5. flotta parancsnoka közölte: komolyan veszi Irán katonai képességeit, de erői készek szembeszállni bármilyen iráni támadással a térségben.

Mark Fox ellentengernagy újságíróknak elmondta a flotta bahreini főhadiszállásán, hogy az amerikai hadtengerészet „a lehetséges lépések széles skáláját dolgozta ki az elnök számára”, s „már ma kész” szembeszállni Teherán akármilyen ellenséges akciójával. Azt nem részletezte, konkrétan hogyan válaszolna az amerikai haditengerészet egy iráni csapásra vagy a Hormuzi-szoros lezárására, amivel Irán fenyegetőzik, ha támadás éri. Szólt ugyanakkor arról is, hogy az irániak „növelték tengeralattjáróik és gyors támadóeszközeik számát”, s „kis bárkákat nagy robbanófejekkel szereltek fel, amelyek így öngyilkos robbanóeszközökként használhatók”.

„Érdeklődéssel figyeljük rövid, közepes és nagy hatótávolságú rakétáik, valamint természetesen (...) atomprogramjuk fejlődését” – folytatta Fox. Megjegyezte, hogy Iránnak jelenleg tíz kis tengeralattjárója van.

Katonai szakértők szerint az öbölben járőröző amerikai 5. flotta – amely mindig tart ott legalább egy óriáshordozót több tucat sugárhajtású repülőgéppel, továbbá fregatt- és rombolóflottát – óriási erőfölényben van az iráni haditengerészettel szemben. Ám amióta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kis csónakon érkező öngyilkos robbantói 1996-ban az Ádeni-öbölben támadást intéztek a Cole hadihajó ellen, és 17 tengerész halálát okozták, Washington számításba veszi nagy hadihajóinak sebezhetőségét.

Oroszok a háború ellen

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos problémák katonai jellegű megoldását teljes mértékben ki kell zárni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A tárcavezető hétfőn Moszkvában azt követően jelentette ki ezt, hogy tárgyalt Sejk Abdalláh bin Zajid an-Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek diplomáciájának vezetőjével. Kifejtette, hogy Moszkvát aggasztja az iráni atomprogram körül kialakult helyzet, és Oroszország abban érdekelt, hogy a Perzsa-öböl térségében béke, stabilitás és biztonság uralkodjon.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon