Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 16. 10:29, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az egészségügy fokozatos újraindításán van a hangsúly

Az egészségügy fokozatos újraindításán van a hangsúly

Az egészségügy fokozatos újraindításán van a hangsúly - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A közlemény beszámolt róla: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kórházak főigazgatóinak tartott videokonferencián azt mondta, hogy Európában egyedülállóan sikeres a koronavírus-járvány kezelése, köszönhetőn az időben meghozott kormányzati korlátozó intézkedéseknek, a kórházak és az Emmi közötti folyamatos együttműködésnek, valamint a magyar lakosság fegyelmezettségének.

A tárca azt írta: ennek köszönhetően csökken az aktív és a kórházban ápolt fertőzettek száma, így a kórházi ellátás újraindításának hétfőtől újabb üteme következhet. A koronavírusos betegek ellátásra felkészített kórházi ágyak harmada újra feltölthető más betegekkel - hívta fel a figyelmet a kommüniké, amely szerint továbbra sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy még tart a járvány.

Éppen ezért Kásler Miklós a fokozatosságra helyezte a hangsúlyt a kórházak vezetőivel folytatott megbeszélésén - tájékoztatott a tárca.

Az Emmi közölte azt is, hogy a négylépcsős intézkedés ezen szakaszában lehetőség nyílik az ágyszámok rugalmasabb kezelésére, elkezdődhetnek a tervezhető fekvőbeteg ellátások, köztük a műtéti beavatkozások, újraindíthatók a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok, tovább bővíthetők a krónikus, valamint a kúraszerű ellátások. A miniszter külön kiemelte a szív- és érrendszeri betegek ellátásának fontosságát - írták.

Az újraindítás egyik legfontosabb elemének nevezte a tárca a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek kiszűrését, amely védi a kórházakat a fertőzés lehetőségétől. Erről megjegyezték: ezt szolgálja a koronavírus-betegek "régi-új" beutalási rendje, az ellátás centralizációja is.

Tájékoztatásuk szerint jelenleg az országosan kijelölt 41 járványkórházból tizenötben az ott tartózkodó betegek száma tíz alatt van.

A centralizáció arra nyújt lehetőséget, hogy azok a kórházak, ahol alacsonyabb a koronavírus-fertőzöttek száma, betegeiket áthelyezhessék a járványügyi védekezésben magasabb szinten résztvevő kórházakba, elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe.

Az Emmi beszámolt arról is, hogy a kórházak az ágyak jobb kihasználása érdekében tárgyalhatnak egymással. Kásler Miklós biztatta a kórházvezetőket, hogy ott, ahol erre igény mutatkozik, éljenek ezzel a felkínált lehetőséggel a nem koronavírusos betegek mielőbbi ellátásának biztosítása érdekében - olvasható a kommünikében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során