Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 24. 12:35, kedd | Helyi

Az ’56-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek

Az ’56-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek

"Az eddigiek alapján nyugodtan kijelenthetjük, nemzetünk számára egyetlen méltó erkölcsi igazodási pont létezik, ez pedig 1956 forradalmának tiszta eszménye. 1956 hősei egy igaz és mindörökre tiszta tükröt is ajándékoztak nekünk, amelyben meg kell látnunk, hogy döntéseinkkel nyomot hagyunk, amelyek sokszor csak unokáink életében öltenek valódi testet, ezért minden szavunknak, cselekedetünknek különös súlya és jelentősége van. Kívánom, hogy maradjunk szabad és büszke magyar emberek, akik mindörökre alázattal megőrzik mindazt a kincset, amit 1956 hősei vérükkel ajándékoztak nekünk." - fogalmazott köszöntőjében Dr. Csáky András polgármester az '56-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójára rendezett megemlékezésen.

Történelmi visszaemlékezést Prof. Dr. Habil Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója tartott. Ünnepi műsort idén a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium 6. d osztálya adott, "ezt a napot jól be kell vésni a szívekbe" Gyermeknaplók 1956-ból" címmel. A megemlékezés hagyományosan koszorúzással ért véget, az önkormányzat, pártok, intézmények, egyházak, egyesületek, szervezetek, valamint a 144. sz. Kossuth Cserkészcsapat közreműködésével.

Dr. Csáky András polgármester ünnepi gondolatai:

Ne hagyjuk politikai csaták színterévé silányítani nemzeti ünnepeinket.

Tisztelt Emlékezők!

Azét vagyunk ma itt, hogy közösen emlékezzünk azokra a 67 évvel ezelőtti napokra, amik máig mércéül kellene, hogy szolgáljanak számunkra. A hazaszeretet, a haza iránti elkötelezettség mércéje most és immár mindörökké, ami 1956 október 23-án és az azt követő napokban történt. Most, 1956 nemzeti ünnepén életünk egy kiemelkedő pillanatában létezünk, mert nemzeti önérzetünk szempontjából is fontos, hogy tisztán lássunk, számot vessünk múltunkkal, és továbbadjuk utódainknak. Ahogy azt Babits Mihály írja: "a múlt nem halt meg, hanem hat ránk, él testünkben, lelkünkben, egész valónk az egész múlt eredője. Minden jelen pillanat magában foglalja az egész múltat és valamit ad hozzá."

Kedves Barátaim!

Babitshoz valami hasonlót fogalmazott meg Antall József miniszterelnök 1990. október 23-án a parlamentben - a hat parlamenti frakció előtt - ünnepi beszédében, amikor azt mondta, hogy 1956 a nemzeti mitológiánk részévé vált. Továbbiakban így fogalmazott, és most szó szerint idézek beszédéből: "1956 különleges moralitásnak is a forrása. Akik átélték tudják, nemcsak a mártíromság, amelyik mindig, új hitnek, új erőnek a legnagyobb adománya, hiszen mártírokra építhet erkölcsiségében a legtöbbet egy nemzet…De a moralitásnak - ennek a hatalmas erkölcsi forrásnak - egy egész nép vált részesévé akkor…" Eddig az idézet.

Miért emeltem ki, hogy a hat parlament párt képviselője előtt mondta el beszédét? Mert a jegyzőkönyvnek ez a fejezete így zárul: "hosszan tartó lelkes taps közepette foglalja el helyét Antall József" Ne hagyjuk politikai csaták színterévé silányítani nemzeti ünnepeinket.

Tisztelt Ünneplők! Hölgyeim és Uraim!

Az eddigiek alapján nyugodtan kijelenthetjük, nemzetünk számára egyetlen méltó erkölcsi igazodási pont létezik, ez pedig 1956 forradalmának tiszta eszménye. 1956 hősei egy igaz és mindörökre tiszta tükröt is ajándékoztak nekünk, amelyben meg kell látnunk, hogy döntéseinkkel nyomot hagyunk, amelyek sokszor csak unokáink életében öltenek valódi testet, ezért minden szavunknak, cselekedetünknek különös súlya és jelentősége van.

Kívánom, hogy maradjunk szabad és büszke magyar emberek, akik mindörökre alázattal megőrzik mindazt a kincset, amit 1956 hősei vérükkel ajándékoztak nekünk.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Dr. Csáky András
polgármester

(Fotó: Szokolai Attila)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció