Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Szeptember 03. 16:44, szerda | Helyi

Átalakul a ceglédi mentésirányítás

Átalakul a ceglédi mentésirányítás

Korszerűsítik a segélyhívó rendszert

A sürgősségi betegellátás gyorsítása, korszerűsítése érdekében átalakítják a segélyhívó rendszert. Az átalakítás a Ceglédi Mentőállomást is érinti. A részletekről Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

A sürgősségi betegellátás alapvető követelménye a helytől és időtől független, színvonalas szakmai szolgáltatásokon alapuló, esélyegyenlőséget biztosító szolgálat. Legfőbb cél a betegek életesélyeinek növelése és a maradandó egészségkárosodások megelőzése, amihez jól szervezett, komplex működésre van szükség.

A mentésirányítási rendszer fejlesztése korszakos jelentőségű lépést jelent, mely a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP-2.3.4-09/2-2009-0002 – „Mentésirányítási rendszer fejlesztése” kiemelt projekt keretében valósul meg.
A projekt keretében létrejövő új mentésirányító központokban számítógépes munkaállomások, speciális szoftveralkalmazás került telepítésre. A mentőjárművek felszerelése érintőképernyős intelligens fedélzeti terminálokkal (IFT) bővül, melyek az adatok elektronikus kezelését és az útvonaltervezést szolgálják.

Beteghez történő kivonuláskor a rendszer automatikusan, ezáltal a korábbiaknál rövidebb idő alatt értesíti a bevetésre kerülő egység személyzetét. Emellett közvetlenül a mentőjárműre is eljuttatja az esethez kapcsolódó lényeges információkat, így megspórolható a mentőállomásokon történő személyes egyeztetés és információcsere ideje. A mentőgépjárműveken üzembe helyezett valós idejű közlekedési információkat biztosító navigációs rendszer pedig segíti a mentőegységet a céljának gyorsabb megközelítésében.

A ceglédi térségből érkező segélykérő (104-es) hívások közül már nem csak a mobil-, hanem a vezetékes megkeresések is a budapesti irányító központba futnak be. A hívások kezelését továbbra is szakképzett mentésirányítók végzik, a ceglédi térség mentését koordináló mentésirányító gondoskodik a szükséges mentőegység/egészségügyi ellátó riasztásáról. A ceglédi mentésirányításból 4 fő szakképzett mentésirányító átkerült a budapesti Központi Irányító Csoportba, így biztosítva azt, hogy a térség mentésszervezését továbbra is olyan mentésirányítók koordinálják, akik megfelelő helyismerettel és mentésszervezési tapasztalattal rendelkeznek.

Az egyéb mentési feladatok (mentőszállítás, mentési készenlétet igénylő őrzött szállítások), a 06-53-310-150-es telefonszámra érkező megkeresések - automatikus átirányítás útján - kezelése a budapesti irányító központban történik. A megkeresések rögzítése után a ceglédi térség mentését koordináló mentésirányító elvégzi a mentőfeladattal kapcsolatos intézkedéseket.

Az orvosi ügyeleti telefonszámra (06-53-311-200), (ceglédi városi ügyelet, a ceglédi kistérségi ügyelet) érkező bejelentések – automatikus átirányítás útján – kezelése is a budapesti irányító központban történik. Ezeket a hívásokat mentésirányító kezeli, valamint megteszi a szükséges intézkedéseket (a korábbi eljárásrendeknek megfelelően).

A ceglédi térség mentésszervezését továbbra is olyan mentésirányítók végzik, akik korábban a ceglédi irányításban végezték a munkájukat, így a térségben helyismerettel és mentésszervezési tapasztalattal rendelkeznek.

A ceglédi irányítás integrálásával a közvetlen kommunikációnak köszönhetően hatékonyabbá válik a speciális mentőegységek (mentőhelikopter, gyermek rohamkocsi, gyermek mentőorvosi kocsi, mentőorvosi kocsi, mentőmotor, tömeges baleseti egység) riasztása és az érintett terület mentésbiztonsága is.

Az uniós forrásból megvalósuló korszakos jelentőségű fejlesztés- melynek része a ceglédi mentésirányítás integrálása is- a lakosság prehospitális sürgősségi ellátása terén jelentős javulást eredményez, magasabb életesélyt és egészségnyereséget biztosítva a mentést igénylő betegeknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció