Városlista
2023. december 6, szerda - Miklós

Hírek

2015. Május 11. 07:11, hétfő | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját

Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját

A legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztás első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani.

Derül ki az IPSOS közvélemény-kutató intézet által a szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérésből.

A részvételi arány becslések szerint viszonylag alacsony volt, a szavazásra jogosultak 49,4 százaléka élt választójogával.

Duda a szavazatok 34,8 százalékát nyerte el. Mögötte a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski végzett a voksok 32,2 százalékával. A harmadik az áprilisi felmérésekben váratlanul előretörő független Pawel Kukiz lett, viszonylag magas, 20,3 százalékos aránnyal.

A közölt becslések szerint az euroszkeptikus KORWIN párt elnöke, Janusz Korwin-Mikke 4,4 százalékkal végzett, Magdalena Ogórek, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) jelöltje 2,4 százalékra tett szert, Adam Jarubas, a kisebbik kormánykoalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) jelöltje a voksok 1,6 százalékát kapta meg, míg a balliberális és antiklerikális Janusz Palikot 1,5 százalékot szerzett.

Komorowski és Duda egyaránt gratulált a jó eredményt elérő harmadik befutónak, Pawel Kukiznak. Mindketten nyitottnak mondták magukat a Kukiz által sürgetett egyéni választókerületek bevezetéséről szóló párbeszédre.

Komorowski televíziós vitára hívta Dudát. Kijelentette: az eredményt úgy kell felfogni, hogy az "a hatalomban lévők szélesebb értelmű táborának" szóló figyelmeztetés. Az eredményből azt a következtetést lehet levonni, hogy "a politikusoknak jobban kell figyelniük a szavazók hangjára" - tette hozzá.

Duda elfogadta a meghívást, megjegyezve, hogy azt már négy hónapja várta. Arra utalt, hogy Komorowski az első forduló előtt nem akart televíziós vitát. A PiS jelöltje hangsúlyozta, hogy még csak az exit poll-eredményeket ismerik, és hogy a két forduló között mindenképpen kemény munkára van szükség.

Az exit poll-eredményeket a leghevesebb örömkitörésekkel Pawel Kukiz választási stábja fogadta. Mivel a jelölt közkedvelt punk-rock énekes, koncertet rendeztek, amelyen ő is szerepelt. Kukiz beszédében megköszönte azt a támogatást, amelyet apjától kapott az elnökválasztási küzdelemhez. A jelölt csütörtökön felfüggesztette kampányát apja betegsége miatt.

A hivatalos részeredményeket vasárnap éjjeltől folyamatosan töltik majd fel az országos választási bizottság (PKW) honlapjára. A végleges eredményt a PKW legkorábban keddre ígérte.

A második forduló május 24-én esedékes.

A vasárnapi választáson 27 ezer 817 választóhelyiségben mintegy 30 millió ember voksolhatott, ebből körülbelül 192 ezren külföldön adhatták le szavazatukat. Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen, kétfordulós elnökválasztást. A második fordulóra akkor kerül sor, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.

Címkék: lengyel, választás

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon