Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2012. Január 25. 13:54, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Amerika megállíthatatlan?

Amerika megállíthatatlan?

Bárki, aki azt mondja, hogy Amerika hanyatlóban van, vagy hogy a befolyása szertefoszlott, az nem tudja, hogy mit beszél.

Jelentette ki kedden este a kongresszus két háza előtt az unió helyzetéről elmondott éves beszédében Barack Obama amerikai elnök.

„Az amerikai vezető szerep erősödése szerte a világon érezhető” – jelentette ki Barack Obama (első) elnöki ciklusának utolsó országértékelő beszédében. Az elnök kiemelt helyen foglalkozott az amerikai termelőkapacitások hazatérésének ösztönzésével, az amerikai kereskedelmi érdekek és szellemi termékek védelmével, az oktatás-képzés, az innováció és a tiszta energiaforrások fejlesztésével, mint az Egyesült Államok vezető szerepét biztosító tényezőkkel.

Bármi megengedett Irán ellen?

Beszédének külpolitikával foglalkozó, rövidebbik részében Obama hangsúlyozta: „Amerika eltökélt, hogy Iránt megakadályozza a nukleáris fegyverhez jutásban, és egyetlen lehetőséget sem zárok ki e cél elérésében.” Megerősítette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonságának szavatolása mellett.

Obama elmondta, hogy az amerikai erők Irakból történt teljes kivonása után az eddigi 10 ezren túl a nyár végéig további 23 ezer katonát vezényel haza Afganisztánból. A tavalyi év eredményei között sorolta fel Oszama bin Laden likvidálását, az al-Kaida terrorszervezetre Pakisztántól Jemenig mért csapásokat és Moamer Kadhafi líbiai diktátor megdöntését. Kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy Szíriában az Aszad-rezsim „hamarosan felfedezi, hogy a változás erői visszafordíthatatlanok, és az emberi méltóságot nem lehet megtagadni”.

Úgy vélte, az arab világban végbement fordulat végkifejlete megjósolhatatlan, s Amerika számára hatalmas a tét. Obama szerint a régió népei maguk fogják a saját sorsukat meghatározni, de Washington továbbra is fel fog lépni az erőszak és a megfélemlítés ellen, kiáll az emberi jogok és a méltóság érvényesülése mellett, és támogatni fogja a stabil demokráciát és a piacok megnyitását célzó politikát. Obama szerint az Egyesült Államok európai és ázsiai szövetségei „erősebbek, mint valaha”. Megismételte: Amerika világossá tette, hogy csendes-óceáni hatalom. Hangsúlyozta, hogy az amerikai haderő a katonai büdzsének a következő évtizedben tervezett 500 milliárd dolláros csökkentése ellenére is a világ legerősebbike marad.

Fellépnek Kína ellen

„Gondoljanak arra az Amerikára, amely csak karnyújtásnyira van tőlünk: egy olyan országra, amely világelső az emberek oktatása terén. Egy olyan Amerikára, amely vonzza a csúcstechnológiai ipar új generációját és a jól fizetett munkahelyeket. Egy olyan jövőre, amelyben urai vagyunk saját energiánknak, és amelyben biztonságunk és jólétünk nem függ a világ instabil részeitől. És egy olyan gazdaságra, amely tartósan növekszik, ahol a kemény munka és a felelősség kifizetődő” – vázolta fel a hazájával kapcsolatos vízióját az elnök a választási év nyitányán elmondott beszédében.

Hangsúlyozta, hogy adókedvezményekkel kell ösztönözni a gyártási kapacitásaikat külföldre kiszervező amerikai cégeket a hazatérésre, és bejelentette, hogy testületet hoz létre a „Kínához hasonló” országokban tapasztalt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat eseteinek kivizsgálására. Kiemelte a hamisított és veszélyes termékek beáramlásával szembeni fellépés fontosságát.

Verseny Németországgal

Obama megígérte, hogy egyszerűsíteni fogja az oktatási rendszert, nagyobb megbecsülést biztosít a tanároknak, és felszólította a kongresszust, hogy törvényben tegye kötelezővé a 18 éves korig való részvételt a középiskolai oktatásban. Sürgette, hogy a kongresszus továbbra is biztosítsa a diákhitelek kedvezményes kamatait, a felsőoktatási intézményeket pedig figyelmeztette: megvonják tőlük az állami támogatást, ha tovább srófolják az oktatás költségeit. Az elnök sürgette a bevándorláspolitika reformját, és arra kérte a kongresszust, hogy ne szorgalmazza többé a jól képzett, vállalkozásokat kezdő vagy a hadseregben szolgáló külföldi fiatalok kiutasítását.

Obama bejelentette, hogy az ország energetikai függetlenségének biztosítása érdekében engedélyt adott a tengeri talapzatban rejlő potenciális kőolaj- és földgázlelőhelyek háromnegyedének megnyitására. A tiszta és megújuló energia fontosságát kiemelve jelezte, hogy az Egyesült Államok nem akar lemaradni Kínától és Németországtól a szél- és napenergia-elemek gyártásában.

Az elnök utasítást adott a nagyszabású pénzügyi bűncselekmények felgöngyölítésére hivatott külön hivatal felállítására. Sürgette, hogy a törvényhozás fogadjon el egy törvényt, amely megtiltaná a bennfentes kereskedelmet a honatyák számára, korlátozná a választott képviselők üzleti érdekeltségeit, valamint a kongresszus körüli lobbitevékenységet.

Újabb jogköröket akar

Az igazságos közteherviselés nevében Obama felszólította a kongresszust egy olyan adószabályozás kidolgozására, amelyben az évi 1 millió dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkezők adója ne lehessen alacsonyabb 30 százaléknál, s a 250 ezer dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkezők – idetartozik az amerikaiak 98 százaléka – adóbefizetése ne növekedjen. Kérte a honatyákat, hogy ruházzák fel olyan jogkörökkel, amelyek segítségével karcsúsíthatná a szövetségi kormányzat szerkezetét.

Obama rámutatott, hogy az amerikai gazdaságban az utóbbi 22 hónap alatt több mint 3 millió munkahely keletkezett, s egyedül tavaly több új állás jött létre, mint 2005 óta bármikor. Emlékeztette a jelen lévő honatyákat: egyezség született arról, hogy a következő 10 év alatt 2000 milliárd dollárral csökkentik a deficitet. „Az uniónk helyzete erősödik” – jelentette ki az elnök, akinek újraválasztási esélyeit nagymértékben befolyásolja, hogy novemberig milyen mértékben sikerül csökkenteni a jelenleg 8 százalék feletti munkanélküliség szintjét.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon