Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Június 09. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

AM: a kormány elkötelezett a magyar erdők védelme és gyarapítása mellett

AM: a kormány elkötelezett a magyar erdők védelme és gyarapítása mellett

Az idén 150 éves Budapest erdőit a klímaváltozás, a turizmus, a közösségek igényei, az átalakuló városi funkciók komoly kihívások elé állítják, ám a kormány elkötelezett a magyar erdők védelme és gyarapítása mellett - hangsúlyozza az Agrárminisztérium (AM) az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben a csütörtökön megrendezett Városi erdők Budapesten című konferenciáról tájékoztat.

A rendezvényen a fővárosi erdők nagy részét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. meghívására különböző szakterületek elismert képviselői mutatták be és vitatták meg a városi erdők összetett kérdéseit.

A közlemény szerint Szentpéteri Sándor, az AM főosztályvezetője köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a természeti és történelmi adottságok következtében a Kárpát-medence minden jelenlegi erdőterülete ember alkotta erdő, így nem a véletlen műve, hanem tudatos folyamat eredménye, hogy az ország területének már több mint negyedét borítja erdei fajokból álló fás vegetáció, amelynek legnagyobb része jogilag is erdő.

Kiemelte, hogy a városi erdők megőrzése, a velük való gazdálkodás egyrészt a 21. század legnagyobb szakmai kihívásai közé tartozik, hiszen erdők nélkül jelentősen csökkenne a fővárosi lakosok életminősége. Nemcsak az erdőterület növelésével kell foglalkozni, hanem a meglévő erdők megőrzését kell a cselekvés középpontjába állítani - mutatott rá. Hozzátette: a városi erdők megőrzéséhez és gyarapításához azonban jó alapok állnak rendelkezésre, a kormányzat pedig elkötelezett a magyar erdők védelme és gyarapítása, fenntartható használata mellett.

A konferenciát bevezető beszédében Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a társaság Budapesten és környékén élő emberek életminőségét alapvetően meghatározó mintegy 42-43 ezer hektár erdőterületből nagyjából 40 ezer hektárt kezel, de a városi erdők kérdése nemcsak a Parkerdő ügye, mert a város klímavédelme, hosszú távú élhetősége igazi közügy. Mivel közügyről van szó, beszélni kell róla: szakmai és társadalmi párbeszédre, együttműködésen alapuló megoldásokra van szükség - jelentette ki.

Az AM szerint ennek az együttműködési igénynek egyik leglátványosabb jele volt a rendezvény, amelyen Reinitz Gábor bemutatta a Pilisi Parkerdő városierdő-kezelési stratégiájának alapköveit, majd Rittling István, a társaság budapesti erdészetének vezetője áttekintette a 150 éves budapesti erdőgazdálkodást. Toldy-Schedel Emil, a budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója az erdők jótékony egészségügyi hatásairól tartott előadást. A kardiológiai profilú intézmény a budapesti erdőkben alakított ki szívbarát tanösvényeket, amelyek betegségmegelőző és terápiás jelentőségét nem lehet túlbecsülni - ismertetik a közleményben.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.