Városlista
2023. december 6, szerda - Miklós

Hírek

2011. November 27. 09:43, vasárnap | Helyi
Forrás: infoCegléd

A visszaszámlálás elkezdődött

A visszaszámlálás elkezdődött

Közeledik a karácsony, az év egyik legmeghatározóbb és legszebb ünnepe. Kezdetét több hetes várakozás, megannyi előkészület és számos hagyomány előzi meg.

Télapó még csak útitervét csiszolgatja, de a karácsonyi készülődés már elkezdődött. Az igazi visszaszámlálás az Adventtel veszi kezdetét, amely a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól december 25-ig számított időszak. Az advent szó jelentése „eljövetel”. Eredete egészen a 4. századig nyúlik vissza, amikor is VII. Gergely pápa valamilyen oknál fogva négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát.

Az ünnepi időszak advent első napjával veszi kezdetét, ami minden évben november 27. és december 3. közé esik. Advent első vasárnapja vallási körökben az egyházi év kezdetét is jelenti.

A karácsonyt megelőző négy hetet az ünnep szimbólumaként az adventi koszorú kapcsolja össze, melynek gyertyáit vasárnaponként sorban egymás után gyújtják meg egészen szentestéig.

Az adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Egy hamburgi lelkész otthonában hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, melyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy-egy. Később az egyszerűség kedvéért csak négy gyertyát helyeztek el a koszorún. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg. A gyertyákat vörös és aranyszalagokkal, az élet és fény jelképével díszítették.

A hagyományos adventi koszorú fenyőágból készül három lila és egy rózsaszín gyertyával. Minden egyes gyertya Jézust jelképezi.

Ahogy oly sok minden, az adventi koszorú is modernizálódott a hosszú évek alatt. Ma már nem kötött sem a szín, sem a forma, és az ezekből összeállított kompozícióknak is csak a képzeletünk szab határokat.

Lehet dísz, szimbólum, vagy vallásunk jelképe, az év végi hajtásban és a lázas készülődésben meg-meg állít egy-egy pillanatra. Adventi koszorúnk első gyertyáját ma, november 27-én kell meggyújtanunk.

Címkék: advent, FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 12:08, szerda | Helyi

»Őt dicsérte koldus, árva, emlékezzünk jóságára!«

2023. November 28. 14:54, kedd | Helyi

Az év tanárait köszöntötték

2023. November 27. 10:35, hétfő | Helyi

Cipősdoboz akció

2023. November 21. 15:42, kedd | Helyi

Megérkezett a város karácsonyfája