Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Tisza vize megérkezett Debrecenbe

A Tisza vize megérkezett Debrecenbe

A Keleti-főcsatornán és mintegy 15 kilométer csővezetéken, valamint a Tócó-patakon keresztül megérkezett a Tisza vize Debrecenbe: kedden a Vezér utcai víztározóból néhány üvegpalackot már Tisza-vízzel töltöttek meg a vízügyi szakemberek - jelentették be a projektzáró rendezvényen.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester történelminek nevezte a pillanatot, a Tisza vize ugyanis a város "hatalmas zöldfelületeinek hosszú távú fenntartása, megóvása szempontjából óriási jelentőségű".

A Civaqua-program több mint 15,7 milliárd forintos európai uniós és hazai forrásból megvalósított első ütemének befejezésével megtörtént a Debrecen nyugati részén fekvő Tócó vízfolyás felelős szakaszának revitalizációja, új életre keltése.

A program folytatódik: a második ütemben a Nagyerdő, a harmadikban az Erdőspusztákon lévő Fancsikai-tavak és a Vekeri-tó vízpótlása oldódik meg - jelezte a polgármester hozzátéve, hogy minden vízügyi beruházást jóléti fejlesztésekkel - parkokkal, fákkal, újabb vízfelületekkel -egészít ki a város.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondta, a Civaqua programmal fél évszázados álma valósult meg a debrecenieknek. Debrecent - ahol a Nagyerdő az ország első védett területe - a természetvédelem őrvárosának nevezte, s elmondta, további faültetésekkel, véderdőkkel, a Tócó mellett zöld folyosó kialakításával "zöldítik" a várost.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója megjegyezte: a Tisza vize megérkezésével már nem igaz a vízügyesek között korábban sokat idézett mondás, miszerint "Debrecen érdekes nagyvárosa Európának, nincs benne víz".

Immár van víz, és lesz is, aminek érdekében bővítik a Keleti-főcsatornát, a Civaqua-program második és harmadik ütemének megvalósítása mellett pedig sor kerül a Dél-Nyírség vízpótlási fejlesztésére is - vázolta a jövőt a főigazgató.
Szegi Attila, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) műszaki titkára elmondta: a mostani, 15,748 milliárdos beruházás keretében megtörtént a rendszer vízellátását a Keleti-főcsatornából biztosító HTVR szivattyútelep felújítása, csaknem 13 kilométer hosszúságban pedig egyméteres átmérőjű nyomócsővezeték kiépítése.
A Keleti-főcsatorna vize ezen az új nyomóvezetéken keresztül jut el a szivattyúteleptől a szintén a projekt keretében megépült háromezer köbméter térfogatú kiegyenlítő tározóhoz, amelyet a térségi magas ponton alakítottak ki Bodaszőlő közelében. A beruházás legnagyobb kihívását ez jelentette: a Keleti-főcsatorna és a kiegyenlítő tározó közötti szintkülönbség ugyanis 63 méter. Mindeközben a szivattyú az 1 méter átmérőjű nyomóvezetéken egy időben 10 ezer köbméter vizet mozgat meg, hiszen a cső folyamatosan vízzel telített - ismertette a részleteket.
Hozzátette: a kiegyenlítő tározó feladata kettős: egyrészt a Civaqua-rendszer belső vízkészlet-gazdálkodásában van jelentős szerepe, másrészt a dinamikus hatások kiegyenlítésére szolgál, vagyis a nyomás alatt érkező víz itt nyugalmi állapotba kerül, mielőtt a gravitáció segítségével tovább engedik a Tócó irányába. Utóbbi feladathoz ugyancsak a projekt keretében épült meg két kilométer hosszú, 600 milliméter átmérőjű gravitációs vezeték.
A projekt fontos eleme volt a Tócó-völgyi felső vízellátó útvonal kiépítése, amelynek részeként a Tócó mentén 14 duzzasztó műtárgy és 4 fenéklépcső készült vízvisszatartás céljából - magyarázta a szakember.
A debreceni Vezér út térségében megépült egy 27 ezer köbméter térfogatú tározó. Ennek a létesítménynek az elsődleges funkciója, hogy jelentős csapadék esetén a Tócón érkező nagyobb vízhozamokat, belvízhullámokat visszatartsa, az alsóbb szakaszokat mentesítse. Mindemellett aszályos időszakban tartalék vízbázist jelent, valamint ökológiai, szociális és jóléti célokat is szolgál majd - fűzte hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során