Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 11. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI | Fotó: modekoerper.de

A tervezettnél hamarabb lebontják az új berlini falat

A tervezettnél hamarabb lebontják az új berlini falat

Lakossági tiltakozás hatására a tervezettnél hamarabb lebontják a német főváros központjában felépített új "berlini falat", egy műalkotást, amely a társadalmi különbségekre hívja fel a figyelmet.

A Békefal (Peace Wall) című köztéri installáció egy furnérlemezből készült, feketére festett, 5 méter magas és 12 méter hosszú fal, amelyet a Friedrichstrassén, az egykori határ nyomvonalának közelében állítottak fel. A Berlin centrumán végighúzódó egyenes utca északi részén elegáns szállodák, luxusáruházak és vendéglők sorakoznak, a Checkpoint Charlie nevű volt határátkelőtől délre fekvő útszakasz viszont a város egyik legszegényebb negyedének főutcája.
A Friedrichstrasse déli része a hidegháború idején Nyugat-Berlin egy félreeső, alacsony presztízsű környéke volt, majd a fal leomlásával egyik napról a másikra az újjászülető világváros közepére került, de az ingatlanfejlesztők csak az utca északi részét "kapták fel". Délen megmaradtak a kelet-európai lakótelepi panelházakra emlékeztető bérházak, és a lakosság összetétele sem változott, így például a gyerekek 70 százaléka most is olyan családban él, amely segélyből tartja fenn magát.
Nada Prlja szarajevói születésű képzőművész Békefala erre az észak-déli megosztottságra, a halmozottan hátrányos helyzet és a gazdagság ellentétére hívja fel a figyelmet. A negyed lakói azonban nem fogadták jól a kezdeményezést, a május elején felállított falat rendszeresen megrongálják, az alkotót pedig naponta éri szóbeli bántalmazás, a szervezők ezért úgy döntöttek, hogy a tervezettnél két héttel hamarabb, június közepén lebontják az installációt.
A Berliner Zeitung című lap hétvégi beszámolója szerint gyakorlati és elméleti kifogások egyaránt adódtak. A fal egyebek mellett akadályozza a közlekedést, ami visszaveti a környékbeli boltok forgalmát - mondták a tiltakozók. Nem tetszett a projekt szervezőinek hozzáállása sem; ahelyett, hogy a környékbeliekkel közösen hoztak volna létre valamit, ami felhívja a figyelmet a problémákra, egyszer csak bejelentés nélkül megjelentek és elzárták az utcát egy utálatos fekete fallal - panaszolták.
A szervezők hangsúlyozták: a helyieket szándékosan nem vonták be a projektbe, mert úgy vélik, a művészetnek provokálni kell, a meglepetés erejét is felhasználva kell szembesíteni a befogadót a problémákkal. A Békefal a július elejéig tartó Berlin Biennále kortárs művészeti fesztivál része, a fesztivál pedig társadalmi kérdéseket feszegető projekteket mutat be. Lukasz Surowiec lengyel művész például a Berlin-Birkenau című akció keretében az auschwitz-birkenaui náci haláltábor területéről származó nyírfacsemetéket (a Birke jelentése: nyírfa) ültet szerte a városban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése