Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2012. Január 12. 12:38, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

A tárgyalások mellett is folytatnák a „szent háborút”

A tárgyalások mellett is folytatnák a „szent háborút”

A tálibok politikai szárnya kész tárgyalni az afganisztáni háború befejezéséről, de közben a lázadók folytatják a harcot az általuk illegitimnek tekintett kormány ellen – közölte csütörtökön a lázadók egyik szóvivője.

Zabihulla Mudzsahid közleményében hangsúlyozta: mozgalmuk az eddigieknél is több erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy rábírja a nemzetközi közösséget az afganisztáni béke megteremtésére. Az elektronikus levél útján közzétett közlemény ismét elutasítja a jelenlegi afgán vezetést, és bábnak nevezi Hamid Karzai afgán elnök kormányát.

Mindkét fél szemmel láthatólag a tárgyalások megkezdésére készül; Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán azt sugallta, hogy az Egyesült Államok tízévi háborúzás után béketárgyalásokba kezdene. Az Egyesült Államok magas rangú illetékest küld Kabulba a jövő héten, hogy tárgyaljon Karzai elnökkel annak tisztázására: hajlandó-e újrakezdeni az előzetes tárgyalásokat a tálibokkal. Egy amerikai illetékes szerint Karzai beleegyezése esetén a tárgyalások heteken belül megkezdődhetnek.

A tálibok nemrégiben közölték, hogy készek bizonyos feltételek mellett képviseleti irodát nyitni Katarban az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalások megkezdésére.

A tálibok a „nemzet követeléseivel összhangban egy évtizede folytatják a harcot az iszlám kormány felállítása érdekében” – áll a Dzsihád hangja című hivatalos tálib honlapra is feltett, pastu nyelvű szövegben. 2001-ben az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció ötéves (1996–2001) tálib kormányzásnak vetett véget.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon