Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nyaralást is felülírhatja a tunéziai konfliktus

A nyaralást is felülírhatja a tunéziai konfliktus

Sorra látnak napvilágot azok a hírek, amelyek szerint forradalom közeli helyzet alakult ki Tunéziában. Mit tehetnek ilyenkor azok, akik már lefoglalták nyaralásukat az adott országba? Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület nekik próbál meg segíteni a közvetkező összeállítással.

Manapság mindig nehéz kérdés eldönteni, hogy hova utazzon az ember. Nem csupán a pénzügyi kérdésekkel kell foglalkoznunk immár, hanem azzal is, hogy az adott övezet mennyire biztonságos számunkra. Rengeteg utazás ígér olcsóbb, könnyedebb kikapcsolódást, sok esetben olyan helyekre, amelyek nem feltétlenül elég biztonságosak. A hatályos jogszabályok szerint, amennyiben az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely – az utazási szerződés megkötését követően – bekerül az „utazásra nem javasolt” kategóriába, az utasnak joga van elálláshoz.

Az utazásra nem javasolt országok és térségek listája megtalálható a központi államigazgatási szerv honlapján. Ebben az esetben az utazásszervező köteles azonos, vagy magasabb értékű szolgáltatást felajánlani.

Amennyiben alacsonyabb a szolgáltatás értéke, a díjkülönbözetet az utazás szervezője köteles megtéríteni a fogyasztó számára. Az utasnak a felajánlott utazást joga van elfogadni – a szerződés módosításával -, avagy díjmentesen elállhat a szerződéstől. Ekkor az utazásra szánt összeg azonnali visszafizetése kötelezi a szervezőt.

Ne felejtsük el, hogy a Tunéziában kitört zavargások ellenére, még mindig csak a ’Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek’ között szerepel. Éppen ezért a díjmentes elállási jog az utasokat nem illeti meg, rájuk az általános szabályok vonatkoznak. Összességében elmondható, hogy az utazások lefoglalása előtt mindig érdemes megfelelően tájékozódni a lehetőségekről és inkább válasszunk ki olyan úti célt, amelynek biztonsága semmilyen szinten nem kérdőjelezhető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár