Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Május 12. 12:45, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoCegléd

A nagy TRIÓ

A nagy TRIÓ

Ők azok, akik minden évben eljönnek. Nevüket félve ejti ki minden kertész és földtulajdonos. Érkezésük időpontja és küldetésük évről évre eltérő. Csak egy biztos, hogy újra visszatérnek.

Az elkövetők pedig, Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.) és Bonifác (május 14.), a híres és hírhedt fagyosszentek. A három „jómadár” talaj menti fagyokkal rémisztgeti a tavaszi kertek, vetemények, tulajdonosait. A néphiedelem, miszerint ezeken a napokon a kora nyári időjárást hirtelen jött hideg, talaj menti fagy váltja fel, a régmúlt időkből maradt ránk.
Alapja az, hogy május elején nagy a valószínűsége a sarkvidéki hideg légtömegek betörésének a Kárpát-medencébe, az ezzel járó derült időnek és az erős éjszakai lehűlésnek.

Érdemes ilyenkor kicsit kivárni és ültetvényünk védelme érdekében a kényesebb palántákat később elvetni.
 Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden évben fagy lenne ezeken a napokon, csak azt, hogy a múlt tapasztalatai alapján többször fordul elő ilyenkor erős lehűlés, mint ez időszak előtt és után. Nézzük csak mai napot, ma van a fagyosszentek első napja, Pongrác. Nyoma sincs a lehűlésnek, sőt ha hihetünk az előrejelzéseknek, az elkövetkezendő napok sem hoznak komolyabb hőmérsékletcsökkenést. Ahogy ez már többször előfordult, a három szent idén ismét korábban érkezett.

Az időjárásnak ez az időszakos szabályszerűsége azért kapott különös figyelmet, mert az ilyenkor még zsenge és sebezhető hajtások ekkor sínylik meg leginkább a fagyos, hideg időjárást. A jelenséggel több magyar és külföldi meteorológus is foglalkozott már. Ezt az időjárási jelenséget Magyarországon kívül még Ausztriában, Németországban és Lengyelországban figyelték meg.
 

A régi kalendáriumok számos jó tanáccsal és jóslattal szolgáltak erre az időszakra.

"Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!"
„Sok bort hoz a három "ác", ha felhőt egyiken se látsz.”
"Szervác, Pongrác, Bonifác, meleg ruhát, nem gatyát."

 

A fagyosszenteknek létezik még egy csatlósuk is, Orbán (május 25.), akinek nevéhez szintén sok népi bölcsesség kötődik.
 

"ha Orbán nevet, a szőlő sír"
"Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő."
"Ha Orbán napja szép, úgy bő lesz az
esztendő"

 

Kik is ők valójában?
Egy népi magyarázat szerint Pongrác a kánikulában egy subában fagyott meg, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Ezekért a csapásokért haragszanak ők ránk, és bosszúból minden évben visszajönnek, hogy bosszantsák az embereket.
Egy másik elmélet szerint a Krisztus utáni 3-4. században élt három szentéletű férfi a keresztény hitéért halt mártírhalált. Egyes források szerint a három férfi azért fagyott halálra, mert ruháikat a szegényeknek adták. Ezeket a néphiteket a hagyományok a mai napig éltetik.

Mivel idén nem sikerült nyakon csípnem őket, így élő példa híján a szikrázó napsütésben emlékezhettünk meg róluk.

FirKata

Címkék: FirKata, időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció