Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 07. 07:29, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A moratórium előtt még emelkedett a kilakoltatások száma

A moratórium előtt még emelkedett a kilakoltatások száma

Az idei harmadik negyedévében is emelkedett Magyarországon a végrehajtások száma. Az első negyedévhez képest 15 százalékos, a második negyedévhez képest pedig 5 százalékos volt az emelkedés.

A korábban napvilágot látott több ezres, százezres számokkal ellentétben azonban 2011-ben az ingatlan árveréseket követő kilakoltatások száma 200 alatt maradt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara statisztikái alapján 2011 harmadik negyedévében a Kamarához beérkezett ügyek száma összesen 135 145 volt, ami 14 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakában beérkezett 93 262 ügyhöz képest. A végrehajtási ügyek többsége továbbra is „kis követelés”, ami nem éri el a százezer forintos összeghatárt, és mindössze 20 százalékban beszélhetünk 500 ezer Ft feletti követelésről. Az úgynevezett „kis követelések” többnyire közüzemi tartozásból állnak össze: víz, áram, gázdíj, valamint mobilszolgáltatónál és parkoló társaságnál be nem fizetett tartozás.

2011 harmadik negyedévében 705 alkalommal került sor sikeres ingatlanárverésre, ez az érkezett ügyszám 0,52 százaléka. 2010 harmadik negyedévéhez képest ez a szám 34 százalékkal emelkedett. Az ingatlan árverések nagyjából 50 százaléka volt lakóingatlan árverés.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara cáfolja a sajtóban múlt héten megjelent híreket, miszerint a december 1-i téli kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti napokban tömeges kilakoltatások voltak várhatók. A Kamara szintén cáfolja Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnökének korábbi kijelentését arról, hogy több tucat adós menekült öngyilkosságba a kilakoltatás elől. A 2011-es évben négy sajnálatos esetben történt öngyilkossági kísérlet kilakoltatás során, ami három alakalommal végződött halállal. Ez a szám önmagában is magas, éppen ezért nem indokolt a médián keresztül történő felnagyítása. A Kamara ezúton is őszinte részvétét fejezi ki, és mély együttérzéséről biztosítja az elhunytak hozzátartozóit.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara továbbá pontosítani kívánja a Magyar Szociális Fórum azon állítását is, miszerint „egyes végrehajtók januárra és februárra tűztek ki kilakoltatásokat”. A végrehajtói munkát törvény szabályozza. A bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében minden év december 1-jétől március 1-jéig tartó időszakában – néhány kivétellel – nem kerül sor lakóingatlanok kiürítésére, vagyis természetes személyek kilakoltatására. Tömeges kilakoltatásokra tehát a téli időszakban nem kell számítani.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kilakoltatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során