Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magzat ásítása árulkodik az agyi fejlődésről

A magzat ásítása árulkodik az agyi fejlődésről

Már a magzatok is szoktak ásítani, sőt a második és a harmadik trimeszterben igen gyakran. Négydimenziós ultrahanggal vizsgálható a száj nyitásának viselkedése, ebből pedig következtetni lehet a magzat fejlettségére. Egy új tanulmány ugyanis rámutatott, hogy a fejlettebb magzatok már kevesebbet ásítanak - írja a Live Science.

Az új tanulmány szerint a magzat ásítási szokásait fejlettségének mérésére lehet használni, arra, hogy kiderüljön, megfelelően fejlődik-e az embrió.

A tudósok egyébként azt sem tudják megmondani, hogy a felnőttek miért ásítanak, nemhogy a babák - mondta Nadja Reissland, a tanulmány társszerzője, a Durham Egyetemen fejlődési pszichológiai professzora. Tény azonban, hogy az ásítási szokások a kor előrehaladtával változnak.

A vérszegény és a koraszülött babák többet ásítanak a méhen belül, mint egészséges társaik.

Bár ultrahangvizsgálat közben az orvosok gyakran érnek tetten nyitott szájú magzatokat, az ásítást azonban nem tudják megkülönböztetni attól a szájmozdulattól, amellyel a szoptatásra készülnek fel a babák.

A kutatócsapat 7 női és 8 férfi magzatot követett nyomon havi ultrahangvizsgálattal 24 és 36 hetes koruk között. A 24. héten a babák óránként hatszor ásítottak, ez a 12 hetes periódus alatt fokozatosan alábbhagyott, végül abbamaradt a 36. héten.

Reissland és kollégái nem biztosan benne, hogy mi a magzati ásítás feladata, abban azonban biztosak, hogy ez nem az álmosság jele. A vizsgálatok ugyanakkor arra utalnak, hogy az ásítás gyakoriságának változásával nyomon követhető a magzat megfelelő fejlődése. Tehát, hogyha a magzat sokat ásít, az agyi fejlődési problémát jelenthet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben