Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2023. Február 21. 07:24, kedd | Belföld
Forrás: mti

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet több mint hatmilliárd forint értékű segélyt vitt Ukrajnába

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet több mint hatmilliárd forint értékű segélyt vitt Ukrajnába

Több mint hatmilliárd forint értékű segélyt juttatott el egy év alatt a háború sújtotta Ukrajnába a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amely 245 ezer embernek nyújtott segítséget - mondta Lehel László.

A szervezet elnök-igazgatója hétfőn Budapesten az ukrajnai háború kezdetének közelgő egyéves évfordulója alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésen közölte: a hatmilliárd forintos segély mintegy fele magyar kormányzati támogatás. A háború első szakaszában nagyon sok élelmiszert juttattak el kamionokkal a rászorulóknak, majd a kárpátaljai Beregszászon létrehoztak egy raktárt, ahonnan azóta egész Ukrajnába szállítják az adományokat - fűzte hozzá. Megfogalmazása szerint már nincs olyan ukrán megye, ahová a segélyszervezet ne szállított volna segélyt.

Lehel László a háború kirobbanásáról szóló személyes emlékeit is felidézve azt mondta, nem sejtette, hogy ez lesz segélyszervezetük történetének legnagyobb humanitárius akciója. Szavai szerint az egész közösség megmozdult és ez erőt adott a munkájukhoz.

Gerevich János, a segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője a többi között arról szólt, a háborúval nagy tragédia kezdődött és szervezetük feladata az volt, hogy reagáljon a helyzetre. A kisváros Beregszász "hirtelen nagyváros lett", az óvodák és iskolák menekültszállásként kezdtek el működni és kilométeres sorok jelentek meg - elevenítette fel személyes emlékeit a háború elejéről.

Összesítése szerint 1 millió 393 ezer kilogrammnyi segély juttattak Ukrajnába, amiből 300 ezer kilogramm maradt Kárpátalján. Példaként említette, hogy - az igényeknek megfelelően - elsősorban élelmiszerrel, bébiételekkel és higiéniai termékekkel segítettek.

Gerevich János a háborús mindennapokra térve a többi között érzékeltette az ottani embereket sújtó folyamatos háborús stresszt, továbbá a mindennapos légi riadók és a csak nemrég enyhülő súlyos áramkimaradások okozta nehézségeket.

Az eseményen Mihajlina Szkorik-Skarivszka, Bucsa alpolgármestere, valamint a kilenc hónapig orosz megszállás alatt lévő Herszon városának Szociális felelősséget vállaló nők ligája (League of Socially Responsible Women) elnevezésű szervezet vezetője, Natalja Kravec részletesen beszámolt a városaikat ért háborús pusztításról, az áldozatokról, a civilek ellen elkövetett atrocitásokról.

Mihajlina Szkorik-Skarivszka egyebek mellett azt mondta, hogy a háború az ukránok számára nem 2022. február 24-én kezdődött, hanem még 2014-ben. Szavai szerint mindaz, amit Herszon városa hosszú hónapokig kénytelen volt elszenvedni, Bucsában néhány hétig tartott. Az alpolgármester szólt arról is, hogy Bucsában megkezdődött az újjáépítés, folyamatosan hozzák rendbe a házakat és újranyitották a kereskedelmi központokat. Közlése szerint már a Kijev melletti város 35 ezres lakosságának mintegy 90 százaléka visszatért. Mihajlina Szkorik-Skarivszka egy ponton kijelentette: az ukránoknak egyszerre kell háborúzniuk és élniük.

Natalja Kravec többek között arról beszélt, hogy az ukránokat a remény élteti és győzni fognak, mert "győzniük kell" ebben a háborúban, ami után nagy munka vár rájuk, mert újjá kell építeniük mindazt, amit tönkretettek és megsemmisítettek az országukban. Egyúttal azt hangsúlyozta, hogy most az ukránoknak lélektani támogatásra van szükségük.

A közönség soraiban mások mellett jelen volt Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete is. Kezdeményezésére az esemény végén lejátszották Szarka Tamás legújabb dalának a közmédia által készített videoklipjét, amelyen a Kossuth-díjas előadóművész Wolf Katival együtt énekli az Állnak az órák című háborúellenes szerzeményt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 07:37, kedd | Belföld

Szijjártó: idén megdől a tavalyi beruházási, foglalkoztatottsági és exportrekord

Idén minden gazdasági nehézség ellenére megdől a tavaly született beruházási, foglalkoztatottsági és exportrekord Magyarországon, ez részben az autóipar szárnyalásának is köszönhető - közölte a miniszter.

2023. Október 03. 07:36, kedd | Belföld

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján.

2023. Október 03. 07:34, kedd | Belföld

MÁV: csak szerdától kell átszállniuk a railjetutasoknak Bécsben

Újabb változást jelentett be az osztrák államvasutak: nem hétfőtől, csak szerdától kell átszállniuk a railjetutasoknak Bécsben - tájékoztatta a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-t.

2023. Október 02. 14:34, hétfő | Belföld

A 7. legjobb foglalkoztatási adat a magyar az unióban

Így fest jelenleg a unkanélküliség az EU-tagállamokban.