Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Augusztus 23. 18:00, kedd | Helyi
Forrás: Ceglédinfó

A Magyar Fotográfia Napja Cegléden

A Magyar Fotográfia Napja Cegléden

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (a MAFOSZ-nak) a kezdeményezésére 2003 óta tartanak rendezvényeket a Magyar Fotográfia Napja tiszteletére szerte az országban.

A "Magyar Tudós Társaság Évkönyvei" című kiadvány ötödik kötete a szokásnak megfelelően részletesen beszámolt a tiszteletreméltó egyesület minden eseményéről. Itt olvasható a XI. "nagy gyűlés" egyik apró híre is. "Vállas Antal Daguerre-féle fénykép mutatványa" - így szól az a bejegyzés, amely elsőként adott hírt a később korszakalkotónak bizonyult találmány magyarországi megjelenéséről.
Vállas Antal eredetileg "számtudománnyal" (matematikával) foglalkozott, de kortársaihoz hasonlóan ő is széleskörű érdeklődéssel figyelte az akkori világot; legalábbis ez derül ki a fentebb emlegetett kiadványból, mely szerint ugyanebben az évben értekezést írt például a napfogyatkozásról.

Ugyancsak a Tudós Társaság Mathetmatica osztályának volt a tagja az a Nagy Károly, aki Vállasnak segédkezett a fényképészeti bemutatónál. Ő vásárolta meg ugyanis azt a felszerelést, amely nélkül nem jöhetett volna létre a kísérlet. A saját korában ugyancsak polihisztorként ismert Nagy valószínű, hogy személyesen is érdeklődött az újszerű találmány iránt, hiszen az az ő munkássága számára szintén új lehetőséget jelentett.

A régi leírás szerint a pesti nemzeti kaszinóban szervezték meg a bemutatót. Vállas Antal az épület egyik, Dunára néző ablaknál helyezte el a "fényképezőgépet" és így örökítette meg a Dunát, majd a királyi várat. Bár a felvételek időközben elvesztek, a magyar fénykép "születésnapja" óta e világraszóló találmány jóvoltából új korszak kezdődött el a mi országunkban is.

A találmány atyja és névadója a francia Louis-Jacques-Mandé Daguerre volt, aki 1839-ben hozta nyilvánosságra Párizsban a később róla elnevezett technikai eljárást. Bár minden, általa készített dagerrotípia még csak egyetlen példányban létezett, a szenzációs találmány a számtalan újítónak köszönhetően az idők folyamán újabb meghatározó felfedezésekkel gyarapodott és minden kétséget kizáróan valóban kiérdemelte a történelmi jelzőt.

Dagerrotípia már régen sehol nem készül, a néhány meglévő darab éppen ezért minden magán- és közgyűjteménynek a féltve őrzött darabjai közé tartozik. A Magyar Fotográfia Napja azonban emlékeztet mindazokra, akik a ma fényképnek nevezett, világraszóló találmány segítségével hozzájárultak ahhoz, hogy megváltozzon az egész emberiség múltja, jelene és jövője.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (a MAFOSZ-nak) a kezdeményezésére 2003 óta tartanak rendezvényeket a Magyar Fotográfia Napja tiszteletére szerte az országban. A központi ünnepséget és a "Fotó - Hungarikum 2016" című kiállítás megnyitóját 2016. augusztus 27-én a Kossuth Múzeumban tartják. Az idei eseményre mindenkit szeretettel várnak a rendezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció