Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Augusztus 26. 11:31, hétfő | PR
Forrás: (x)

A kerti kutak 3 előnye

A kerti kutak 3 előnye

Régebben teljesen megszokott volt, hogy egy ház udvarán ott állt a kerti kút.

A kútból húztak vizet a főzéshez, a mosdáshoz és az öntözéshez. Azután beköszöntött a vezetékes csapvíz kora, és átvette az uralmat. A kényelem és a gyorsaság mindenkit arra sarkallt, hogy vezetékes vizet vezessen az otthonába.

Pedig egy kerti kútnak megvannak a maga előnyei, amelyek mind máig sokat jelentenek. Hatalmas tévedésben él, aki azt hiszi, hogy egy kerti kút ódivatú, és semmi haszna. Aki viszont rendelkezik saját kúttal, pontosan tudja, hogy milyen költséghatékony, környezetbarát, és kényelmes megoldás. Lássuk, miért!

1. Költséghatékonyság

Kezdjük rögtön a költséghatékonysággal, hiszen ez a legerősebb motiváció. Manapság rengeteg vizet használunk otthon. Vízzel öntözzük a növényeket, vízzel mossuk az autót, vízzel takarítunk, vízzel mosunk, vízzel tisztálkodunk, vízzel fűtünk, és még sorolhatnánk.

Nem meglepő tehát, hogy az éves vízszámlák óriási összegeket visznek el. Természetesen csak akkor, ha mindent a hálózatról vételezett vízzel szeretnénk megoldani. Amennyiben költséghatékonyabb megoldást szeretnénk, érdemes saját kutat használni. A környezeti adottságoktól függően választhatunk fúrt, vagy ásott kutat. A kút fúrása/ásása ugyan kisebb tőkét igényel, de meglátjuk, gyorsan megtérül az ára.

A kerti kútból aztán egy kút szivattyú segítségével nyerhetjük ki a természetes vizet. És mindezt teljesen ingyen. Vagyis a vizet kapjuk ingyen. A kút szivattyút meg kell vásárolni, de ez megint egy olyan befektetés, amely viszonylag gyorsan megtérül. Különösen akkor, ha a szivattyuwebaruhaz.hu-nál vásárolunk, ahol csakis csúcsminőségű termékeket találunk, ráadásul garanciával.

Mi több, mivel egy szivattyú szaküzletről van szó, abban is segítséget kapunk, hogy milyen szivattyút válasszunk a kerti kúthoz. Nem mindegy ugyanis, hogy ásott, vagy fúrt kútról van szó. A megfelelő szivattyú kiválasztása pedig kulcsfontosságú, hiszen ezen múlik a vízellátás hatékonysága.

Ha tehát rendelkezünk saját kerti kúttal, teljes mértékben függetlenedhetünk a szolgáltatótól, és a növekvő vízszámláktól. Mi több, az ingadozó víznyomás sem fenyeget többé bennünket. Ehhez nincs másra szükség, mint egy kútra és egy szivattyúra.

2. Fenntarthatóság

A kerti kutak kulcsszerepet játszanak a fenntarthatóság elérésében is. A klímaváltozás és a globális felmelegedés elleni küzdelemben egyéni kötelességünk, hogy fenntarthatóbbá tegyük az életvitelünket. Az ökológiai lábnyom csökkentéséhez pedig azzal járulhatunk hozzá, ha otthonunkat zöld otthonná varázsoljuk.

A zöld otthon nem csak a napelemekből és a szigetelésből áll. Ide tartozik a felelős vízhasználat is. Amellett, hogy takarékoskodunk a vízzel, és nem folyatjuk szerte a vakvilágba, ügyelnünk kell arra is, hogy természetes forrásból szerezzük. Hogy miért? Azért, mert sokkal kevesebb energia szükséges ahhoz, hogy a kerti kútból kinyerjük a vizet, mint ahhoz, hogy a központi rendszeren keresztül eljusson hozzánk.

A vízszolgáltató rendszerek rengeteg energiát felhasználnak a víz kinyeréséhez, és annak elszállításához. Ha viszont mindenki magának nyeri ki a vizet a saját kútjából, kevésbé terheljük le a központi hálózatot.

A kútvíz használata tehát rendkívül környezetbarát megoldás. És, mint ahogy mondtuk, gazdaságosabb is, mint hálózatról vételezni a vizet. Igen ám, de hogyan lehet vezetékes vizet csinálni a kútvízből? Mert ugye arról senki sem mondana le szívesen.

Ez is könnyedén megoldható. A szivattyút rá kell csatlakoztatni egy hidrofor tartályra, és be kell építeni egy nyomáskapcsolót. Az így kialakított házi vízmű gond nélkül képes biztosítani egy teljes háztartás vízellátást. És teszi mindezt környezetbarát módon.

3. Kényelem és hozzáférés

Kezdetben azért váltották le a kerti kutakat, mert kényelmetlen volt a használatuk. Akkor még nem voltak vezetékek a víz szállításához, hanem minden litert kézzel kellett felhúzni, és vödörben szállítani a felhasználás helyére.

Mára azonban fordult a kocka. Egy kerti kút sokkal nagyobb kényelmet biztosít, mint a vezetékes hálózat. A kút ott áll az udvaron, így bármikor hozzáférhetünk a vízhez, még akkor is, ha a központi rendszerben egyébként víznyomás csökkenés, vagy vízhiány alakul ki.

A közelség miatt nincs szükség hosszú csövekre és vezetékekre ahhoz, hogy hozzáférjünk a vízhez. Ez különösen hasznos abban az esetben, hogy ha az említett ingatlan nem csatlakozik a közművekhez. Igen gyakran előfordul kisebb nyaralók, esetleg faluszéli tanyák esetében. A kényelem érdekében szükség lenne vezetékes vízre, de a közművek bekötése csillagászati áron van. Ilyenkor mi sem egyszerűbb, mint kutat ásatni a telekre.

A saját kerti kút hatalmas szabadságot és rugalmasságot ad, hiszen mi állíthatjuk be, hogy mennyi vizet szeretnénk felhasználni. Ezt pedig bármikor módosíthatjuk, a személyes igényekhez igazítva.

Végezetül pedig szeretnénk megemlíteni, hogy egy kerti kút rendkívül mutatós tud lenni. Egy esztétikusan kialakított kút könnyen a kert középpontjává válhat. Nem is kell hozzá nagy erőfeszítés, csak egy igényes, kőből készült kútkáva, néhány virág, és el is készült a régi korokat idéző kerti kút!

Címkék: kút, szivattyú

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 10:48, péntek | PR

K&H: hány forint kellene a kényelmes élethez a magyar nyugdíjasoknak?

jelentősen nőtt az “elvárt” összeg

2024. Szeptember 13. 10:07, péntek | PR

Csak a bőség zavara okoz gondot, ha Magyarországon keresünk munkát!

Szó szerint nem feltétlenül kell a szomszédba menni, ha munkát keresünk Magyarországon. Akár Budapesten, Pest vármegyében vagy valamelyik vidéki régióban szeretnénk elhelyezkedni, ma minden esélyünk adott minderre.

2024. Szeptember 02. 12:47, hétfő | PR

Állami gondoskodásban élők életkezdési esélyeit növeli a K&H

Bán Hajnalka, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa adománygyűjtési vezetője és Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője Fotó: K&H/Fotó Művek

2024. Augusztus 24. 08:29, szombat | PR

Vízművek területeit gondozzák

Meghívásos közbeszerzésen nyerte el a Borsod megyei Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. telephelyeinek fűkaszálási munkálatait a Jánosik és Társai Kft.