Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Április 17. 15:08, csütörtök | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt áldozataira emlékeztek

Ünnepi megemlékezés az Uránia Moziban

„Magyarországnak szembe kell néznie azzal, hogy nem háríthatjuk át másokra a felelősséget a magyarországi holokausztért, mi is vétkeztünk önmagunk ellen.” mondta tegnap az Uránia moziban megrendezett városi rendezvényen Hegedűs Ágota alpolgármester. A holokauszt áldozataira emlékeztek.

Hegedűs Ágota köszöntőjében elmondta: a kormány 2014-et holokauszt emlék évvé nyilvánította. „Emlékezzünk az áldozatokra. Emlékezzünk ártatlan és kiváló emberek tömegeire, szakemberekre, művészekre, alkotókra. Az ő elvesztésük egész Európa vesztesége. Emlékezzünk magyar honfitársainkra, akiket kizárólag származásuk alapján ennek az országnak az akkori vezetése szolgáltatott ki a megsemmisítésnek.” – fogalmazott majd hozzátette: szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar állam akkori vezetőit súlyos, személyes felelősség terheli a magyarországi zsidók deportálásáért és saját polgáraik halálra ítéléséért.



„Nem felejthetjük el nemzeti tragédiánkat, hiszen az auschwitzi tábornak minden harmadik áldozata magyar állampolgár volt. Egyetlen nemzet sem küldte olyan szorgalommal haláltáborokba a zsidók százezreit, mint a magyar, s egyetlen nemzet sem nézte olyan közömbösen tétlenül elhurcoltatásukat.” – mondta. Az alpolgármester szólt arról is, hogy a haláltáborokba hurcoltakra emlékezni egyet jelent szembenézni önmagunkkal, szembenézni a ténnyel: közülünk is bárki ott lehetett volna az ártatlan áldozatok között.



„Minden bölcs nép, amely élni akart, tudta, hogy a történelem szörnyűségeit, bűneit és szabadulásait el kell beszélnünk az új és új nemzedékeknek. Nem feledkezhetünk el a múlt bűneiről. Számunkra, mai magyarok számára azonban a megemlékezés nemcsak a gyászról szól. Közös történelmünk és kultúránk üzenete, hogy a diktatúrák az emberi szenvedés és a halál forrásai, hogy csak a demokrácia teremthet emberhez méltó életet.” – zárta gondolatait Hegedűs Ágota. Idén Végső István történész tartott beszédet, megemlékező műsort pedig az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola diákjai adtak.

fotó: Kisfaludi István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására