Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„A hazai termálfürdők egészségmegőrző helyekké válhatnának”

„A hazai termálfürdők egészségmegőrző helyekké válhatnának”

A mozgásszervi betegségek megelőzésében, kezelésében és rehabilitációjában sokkal nagyobb teret kaphatna a hazai termálkincs. A termálfürdők egészségmegőrző helyekké válhatnának, ahol felmérnék az emberek fizikai állapotát, valamint személyre szabott edzéstervet ajánlanának, melynek eredményét aztán fölmérnék. Ez sokat lendítene a fürdők népszerűségén és forgalmán. A Rádió Orient műsorában Bálint Géza a magyar gyógyfürdőkben rejlő egészségprevenciós lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Az MTA doktora emellett a mindennapos mozgás fontosságáról, az elhízás okozta veszélyekről és a reumás betegségek kezeléséről beszélt.

A Csont és Ízület Évtizede nyilvánosságra hozta ”A Betegségek Globális Terhe -es 2010” vizsgálat mozgásszervi betegségekre vonatkozó adatait, mely a patinás “Lancet” brit orvosi folyóirat 2012. december 15.-i számában jelent meg. Eszerint a mozgásszervi betegségek okozzák a legtöbb fogyatékosságot – a pszichiátriai betegségeket követően. A mozgásszervi betegségek közül a derékfájás vezet 680 millió beteggel, melyet a nyakfájás (330 millió) és a térdízületi porckopás (250 millió) követ. A Rádió Orient műsorában Bálint Géza értékelte a hazai egészségügyi helyzetet.

A leggyakrabban előforduló derék-, nyakfájás és térdízületi kopással kapcsolatban elmondta, a probléma a volt szocialista országokat jobban sújtja, mint a nyugati államokat. „Hazánk mindhárom betegségben az élvonalban van. A térdízületi kopás a leggyakoribb mozgásszervi betegség, előfordulása hatalmas iramban nő a civilizált országokban. A probléma meglepően magas arányban érinti a fiatalokat. Ennek oka az elhízás, mely a korai érelmeszesedésért, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásáért, a vastagbélrákért és a cukorbetegségért is felelős lehet” – emelte ki a testsúlynövekedés kóros hatásait az MTA doktora.

A felnőttkori mozgásszervi gondok, de a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbaj és a vastagbél rák megelőzése érdekében is fiatal kortól kezdve legalább napi fél óra, megizzasztó mozgást kell végezni. Ez 30 százalékkal csökkenti mind a fenti betegségek kockázatát, mind halálozását.. A megfelelő fizikai erőnlét révén 30 százalékkal csökken a betegségek kockázata, valamint a halálozás. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége emellett a mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálkozás, valamint azt ideális testsúly megtartásának fontosságát emelte ki. „Magyarország a legkövérebb állam Európában, a 15-18 éves korosztálynál az elhízottak aránya eléri a 20 százalékot” – ismertette az adatokat a professzor.

A reuma “folyást” jelent, mely során a fájdalom az egyik testtájból a másikba áramlik. Bálint Géza elmondta, hogy a reumás betegségek több tucat kórképet ölelnek fel. A főorvos példaként a reumás lázat, a reumás sokízületi gyulladást hozta fel. Elmondta, egyes betegségek megelőzhetőek vagy meggyógyíthatóak. „A reumás láz és a fertőzések által kiváltott reumás betegségek teljesen gyógyíthatóak. Emellett a derékfájás, a porckopás és a csontritkulás megelőzhető. Továbbá a krónikus reumás sokízületi gyulladás teljesen tünetmentes állapotban tartható” – magyarázta. Hozzátette, a reumás betegségre való hajlam sok esetben öröklődik, az ízületi kopásnak és a csontritkulásnak is vannak genetikai tényezői. A professzor itt az életvitel fontosságát emelte ki.

A reumás sokízületi gyulladás a gyermekkorban sokféle formában jelentkezhet. A tünetek között gyakori a magas láz és fehérvérsejtszám, valamint a bőrkiütés Ezt a típust nehezebb felismerni, mint a többi formát. A korai diagnózis azonban nagyon fontos, mivel a betegség visszafordíthatatlan károsodáshoz vezet. A közigazgatási rádió vendége elmondta, a kezelés megfelel a betegség felnőttkori előfordulásának gyógyításának: az orvosok gyulladáscsökkentőket és bázisterápiás szereket alkalmaznak. Amennyiben ezek nem hatnak, biológiai terápiát választanak, mely során a gyulladásban résztvevő legfontosabb molekulák ellen képzett ellenanyagokat alkalmaznak – foglalta össze a folyamatot Bálint Géza.

Kiemelte azt is, hogy a hazai gyógyítás során nem követik a derékfájás kezelésének nemzetközi irányelveit. A derékfájással küzdő beteg például sokkal hamarabb visszamehetne a munkába, ha a szakorvosi vizsgálatok helyett gyors fájdalom- és gyulladáscsökkentést, megfelelő betegfelvilágosítást alkalmaznának a háziorvosok.

A reumás betegségek megelőzésével, kezelésével és rehabilitációjával kapcsolatban Bálint Géza a hazai termál - kincsben rejlő lehetőségeket hangsúlyozta: más országokat megelőzve itthon vizsgáltuk először gyógyszervizsgálatokhoz hasonló módszerrel - hazai termálvizeinket. A klinikai vizsgálatok területén a mai napig élen járunk, bár e vizsgálatokhoz nem kapunk támogatást. Hozzátette, a gyógyfürdők a helyi lakosság egészségprevenciójának fontos színhelyei lehetnének. „A termálfürdők egészségmegőrző helyekké válhatnának, ahol felmérnék az emberek fizikai állapotát, valamint személyre szabott edzéstervet ajánlanának, majd lemérnék ennek eredményeit. Ez sokat lendítene a fürdők népszerűségén és forgalmán” – jelentette ki. Hozzátette, a mindennapos testnevelés, valamint a dohányzók és az italozók arányának visszaszorítása is jelentősen csökkentené a mozgásszervi betegségek előfordulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során