Városlista
2022. január 20, csütörtök - Sebestyén

Hírek

2011. Július 28. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A Guyana delfin elektromos érzékelők segítségével vadászik

A Guyana delfin elektromos érzékelők segítségével vadászik

A dél-amerikai partok mentén élő Guyana delfin (Sotalia guianensis) az első olyan emlős, amelyről bebizonyosodott, hogy rendelkezik olyan elektromos érzékelőkkel, amelyek segítik a vadászatban.

Amikor a kutatók első alkalommal felfedezték a kis kinövéseket az állat fején, már sejtették, hogy azok valamiféle érzékszervek lehetnek, amikor azonban kiderült, hogy segítségükkel a delfinek képesek az elektromos mezőket érzékelni a vízben, nagyon meglepődtek. Annak ellenére ugyanis, hogy ilyen érzékszervvel több hal és kétéltű is rendelkezik, ezek a delfinek az első emlősök - a kacsacsőrű emlősön kívül - amelyek szintén képesek érzékelni az elektromos mezőket - írja a Royal Society lapja, a Proceedings B.

A Guyana delfin a többi rokonához hasonlóan hanghullámok segítségével deríti fel a zsákmányt - a mostani eredmények szerint azonban amikor a préda a közelben van, elektromos érzékelőiket használják. Bár érzékszervük nem olyan érzékeny, mint a cápáké vagy a rájáké, a kisebb halak mozgását is képesek felfedezni vele. A tudósok szerint a képesség azért alakulhatott ki, mert a delfinek sokat tartózkodnak a tengerfenéken, ahol sok az iszap és a sár, ráadásul 'hanglokátoruk' nagyon kis távolságon belül nem is működik - ezt küszöbölik ki az elektromos érzékelőkkel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 09:55, csütörtök | Belföld

Meghalt egy ember szén-monoxid-mérgezésben Pécsen

Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy ember egy pécsi családi házban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese csütörtökön az MTI-t.

2022. Január 20. 09:34, csütörtök | Belföld

6,325 millió a beoltottak, 15 526 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 71 beteg

Magyarországon a beoltottak száma 6 325 143, közülük 6 069 677-en a második, 3 437 335-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták.

2022. Január 20. 09:07, csütörtök | Belföld

A megbetegedések 87 százalékát az omikron okozza Magyarországon

A koronavírus-megbetegedések 87 százalékát az omikron variáns okozza, ennek a mutációnak a fertőzőképessége rendkívüli, azonban a védőoltás jelentősen enyhítheti a betegség lefolyását

2022. Január 20. 08:47, csütörtök | Belföld

Elrabolta, majd megerőszakolta terhes, volt barátnőjét

A 23 éves férfi közel két héten át tartotta fogva volt barátnőjét, akivel többször erőszakosan viselkedett.